Rusya: İlk ateşi çoban açtı

Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınır bölgesinde açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Arpaçaylı çoban Mustafa Ülker vakasıyla ilgili Rusya’dan “İlk ateşi çoban açtı. Sınır devriyesi bunun üzerine karşılık vermiştir” açıklaması geldi.

Hürriyet'ten Nerdun Hacıoğlu ve Zeynep Şafak'ın haberine göre, Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınır, Sovyetlerin dağılmasından sonra bile Moskova ile Erivan arasında yapılan iki anlaşmalar gereği hâlâ Rus birlikleri tarafından denetleniyor. Önceki gün Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır bölgesinde çoban Mustafa Ülker’in hayatını kaybettiği olayla ilgili açıklama bu yüzden Rusya’dan geldi.

Bölgede görev yapan Rus Sınır Muhafız Birlikleri Sözcüsü Sergey Greçin, Türk çobanın ölümüyle sonuçlanın olayın tüm yönleriyle araştırılarak belirli sonuca ulaşıldığını söyledi.

İTAR-TASS ajansına konuşan Albay Greçin, “35 yaşındaki Türk çoban sınırı ihlal ederek Ermenistan topraklarına girmiştir. Sınır bölgesinde nöbet tutan devriye tarafından fark edildiğini gören bu kişi ilk ateş açan taraf olmuştur. Bunun üzerine devriye güçleri karşı ateş açmak zorunda kalmıştır. Yaralanan Türk vatandaşı daha sonra hayatını kaybetmiştir” dedi.

Ermenistan'a Tiflis üzerinden nota
Türkiye-Ermenistan sınırında, otlattığı büyükbaş hayvanlarını toplamak için geçen Ülker’in Ermenistan’dan üzerine açılan ateş sonucu öldürülmesi iki ülke arasında yeni bir krize daha sebep oldu. Türkiye, diplomatik ilişkileri bulunmayan Ermenistan’a, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki Büyükelçiliği aracılığıyla nota gönderdi.

Ankara bilgi istedi
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Ermenistan’ın Tiflis Büyükelçiliği’ne bugün iletilen notada Ülker’in, ölümüne ilişkin Ermeni yetkililerden bilgi talep edilerek, orantısız güç kullanılması kınandı. Dışişleri Bakanlığı’ndan dün gece olaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Orantısız güç kullanılmasının izahatı yoktur” denilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Masum bir vatandaşımızın tamamen masum bir nedenle gerçekleştirdiği anlaşılan basit bir sınır ihlali neticesinde ateş açılarak öldürülmesini şiddetle kınıyoruz. Bu ve benzeri gelişmeler, Güney Kafkasya bölgesinde tam, sürdürülebilir ve kapsamlı bir normalleşmeye ve Ermenistan’ın komşularıyla ilişkilerine aklıselimin hakim olmasına duyulan ihtiyacı bir kere daha ortaya koymaktadır.”

Normalleşme dondurulmuştu
Türkiye-Ermenistan arasında 10 Ekim 2009 tarihinde ilişkilerin normalleştirilmesi adına, “Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü” ile “İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü”nün imzalandı. Türkiye, protokollerin imzalanmasının ardından TBMM’ye göndermiş ancak Ermenistan Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararında protokollerin lafzına ve ruhuna uymayan hususlar içerdiğini belirtti. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 22 Nisan 2010 tarihinde protokollerin onay sürecinin dondurulduğunu açıklamıştır.