Rusya: ‘Gürcistan İslamcı militanları destekliyor’

Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri, Moskova’dak saldırılarda Gürcistan’ın Batı yanlısı hükümetinin rolü olabileceğini belirtti.

Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Patruşev, Gürcistan hükümetini Kuzey Kafkasya’daki ayrılıkçı militanlara destek vermekle suçlayarak, Moskova'daki metro saldırılarında Gürcistan’ın rolü olabileceğini söyledi. Patruşev, Kommersant gazetesine yaptığı açıklamada, Gürcistan özel güçlerinin Çeçenistan, Dağıstan ve İnguşistan’daki İslamcı militanlarla bağlantılı olduğunu ve saldırılarla ilgili soruşturma kapsamında bu ilişkilerin de inceleceğini belirterek, Gürcistan Devlet Başakanı Mihail Saakaşvili'nin "önceden tahmin edilemeyecek" hareketleri bulunduğunu ve soruşturma sonucunda saldırılarda "Gürcü izinin" çıkabileceğini ifade etti.

Rusya ile Gürcistan arasında Ağustos 2008’de Güney Osetya’da patlak veren savaşa değinen Patruşev, Saakaşvili’yi kastederek, “Daha önce bir defa savaş çıkardı. Bunu bir defa daha yapma ihtimali var” diye konuştu.

Gürcistan'ın bütünleşmeden sorumlu Devlet Bakanı Temur Yakobaşvili ise, “Patruşev'in açıklamasının provokasyon nitelikli olduğunu ve Gürcistan'ın imajını zedelemeyi amaçladığını” söyledi. Yakobaşvili, Moskova'nın şüphesini gidermek amacıyla araştırmalara katılmaya ve işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Moskova'daki saldırılarda şüpheli listesinin başındaki ayrılıkçı Çeçen militanların lideri Doku Umarov'un ise, saldırılarda rol aldıklarını reddettiği bildirildi. Gürcistan'ın Rusça yayın yapan Pervıy Kavkazski televizyon kanalına konuşan, Umarov'un sözcüsü olduğunu iddia eden bir kişi, Moskova'daki patlamalardan Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) sorumlu olduğunu iddia etti.

soL(Dış Haberler)