Rusya geri adım atmıyor

Rusya, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımak konusunda geri adım atmazken, AB de vereceği tepkiyi netleştirebilmiş değil.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev, Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıyarak attıkları adımın bir ilerisine geçerek, bu ülkelerle ekonomik ve askeri yardım anlaşmaları yapacaklarını açıkladı. Medvedev, dün telefonda Berlusconi'yle görüşerek, bu iki bölgenin bağımsızlığını tanıma sebeplerini açıkladı.

Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun eski kumandanı, Amiral Eduard Baltin, Rus televizyonlarına yaptığı açıklamada "Karadeniz'deki NATO filosunun görüüşteki gücüne rağmen, ... 20 dakika içinde hepsini yok edebiliriz" dedi. Baltin, "Fakat önce biz saldırmayacağız, ve onlar da pek intihara eğilimli görünmüyorlar" diye ekledi.

Rusya'nın Karadeniz filosu 16 gemiden oluşuyor, şu an NATO'nun ise 4'ü Türk gemisi olmak üzere 10 gemisi bulunuyor. Bunlara, birkaç gün içinde USS Mount Whitney de dahil 6 geminin daha katılması bekleniyor.

Rusya'nın Avrupa Birliği Elçisi Fedotov da, AB'nin olası yaptırımlarının Rusya'dan çok AB'ye zarar vereceğini, fakat Rusya'nın doğalgaz akışı gibi enerji başlığındaki avantajlarını politik amaçlar uğruna kullanmayacağını açıkladı. Fedotov, yeni Rusya'yı anlamak gerektiğini söylerken, "İstediğimiz ortak olmak. Fakat eşit ortaklar olmak istiyoruz, atla süvari gibi değil" dedi.

Avrupa Birliği, halen olası yaptırımlar konusunda anlaşabilmiş değil. AB içinde de görüş ayrılıkları hakim. Son olarak dönem başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Kouchner, "Paris yaptırımlardan yana değil,fakat tüm üye ülkelerin fikrini almak gerek" yorumunu yaptı.