Rusya Doğu Ortaklığı Girişimi’nden rahatsız

Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, AB insiyatifi ile başlatılan Doğu Ortaklığı Girişimi’nin Rusya karşıtı bir organizasyon haline geldiğini söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya'nın en doğusundaki Habarovsk şehrinde iki gün süren Rusya-AB zirvesinden sonra bir açıklama yapan Medvedev, Doğu Ortaklığı Girişimi'nin bazı Doğu Avrupa ülkelerinin insiyatifi ile Rusya karşıtı bir proje haline getirilmeye çalışıldığını belirterek, bu durmun Rusya'yı son derece rahatsız ettiğini söyledi.

Rus İnterfax haber ajansının haberine göre, Habarovsk'ta AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Claus, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana'yı kabul eden Medvedev, "Biz, Doğu Ortaklığı Girişimi'nin Rusya'ya karşı oluşturulan bir platforma dönüştürülmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Bazı Doğu Avrupa ülkelerinin, girişimi Rusya karşıtı bir bloğa çevirmek için yürüttüğü faaliyetlerinden dolayı Rusya'nın AB yönetimini suçlamadığının altını çizen Medvedev, bu konuda AB'nin gerekli adımları atması gerektiğini sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Prag zirvesiyle hayata geçirilen Doğu Ortaklığı Girişimi, Avrupa Birliği ile Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna arasında yakın siyasi ve ekonomik ilişkiler öngörüyor.