Rusya Doğu Avrupa'da adım atıyor

Moldova ve Trans-Dinyester arasındaki sorun, Gürcistan örneğinden yola çıkılarak analiz ediliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Çek Başbakanı Mirek Topolanek, 18 yıl önce Moldova'dan ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Trans-Dinyester'de bulunan Rus askerlerinin bu bölgeden çekilmesini istedi. Topolanek, önceki gün Brüksel'de yapılan AB zirvesinde, Gürcistan'ın yanı sıra Moldova konusunun da gündeme geldiğini kaydetti. Moldova Başbakanı Zinaida Greceanii ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, AB'nin Trans-Dinyester'i Moldova'nın bir parçası olarak gördüğünü belirterek, Rusya'nın, bölgede bulunmaya yetkisi olmadığını söyledi.

2 Eylül 1990'da, bağımsızlığını tek taraflı ilan eden Trans-Dinyester bölgesi, Pridnestrovian Moldova Cumhuriyeti olarak biliniyor. 17 Eylül 2006 tarihinde yapılan referandumda halkın yüzde 97'sinin Rusya ile birleşme yönünde oy kullandığı Trans-Dinyester'de, bugün bağımsızlık kutlamaları yapıldı. Trans-Dinyester Savunma Bakanı Stanislav Haciv, ordularının "herhangi bir saldırıyı püskürtmeye hazır olduğunu" vurguladı.

"Gürcistan'ın hatasını tekrarlamama" uyarısı
Ülkenin bağımsızlığı uluslararası platformda tanınmamasına rağmen, Rusya bölgeye destek veriyor ve 1500 barış gücü askeri bulunduruyor. Rus barış gücü askerleri, Moldova ve Trans-Dinyester arasındaki çatışmaların sona erdirilmesi amacıyla 1990'lı yıllarda bölgeye gelmişti. Moldova ve Trans-Dinyester arasında 1997 yılında bir barış anlaşması imzalanmıştı. İki ülke arasında süren müzakereleri, yaklaşık 10 yıldır, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yürütüyor.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, geçenlerde yaptığı bir açıklamada, Moldova'ya Trans-Dinyester bölgesindeki sorunu, Gürcistan gibi güç kullanarak çözme "hatasına düşmeme" uyarısında bulunmuştu.

Rusya, Moldova'nın barış çabalarını destekleyecek

Rusya bugün de, Moldova hükümetinin, nüfusun çoğunluğunu Rusların oluşturduğu özerk Trans-Dinyester bölgesine ilişkin çözüm çabalarını desteklediğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in dış politika başdanışmanı Sergey Prikhodko, ''Moldova Devlet Başkanı Vladimir Voronin'in, Trans-Dinyester'e yönelik barış sürecindeki çabalarını destekliyoruz ve yardım isteklerine olumlu karşılık vermeye hazırız'' dedi. Prikhodko, Moskova'nın, bu çerçevede Trans-Dinyester lideri Vladimir Smirnov ile birkaç gün içinde görüşmeler yapacağını belirterek, Smirnov'a, Moldova hükümetiyle uzlaşması ve sorunun çözüme kavuşturulması yönünde önerilerde bulunacağına işaret etmiş oldu.

Smirnov, Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanımasının ardından, Moskova'nın kendilerine karşı da aynı yaklaşımı benimsemesini istemişti. Prikhodko'nun açıklamalarıyla, Moskova, Moldova'daki Trans-Dinyester sorununda farklı bir tavır almış oldu.