Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı: “Esad seçimlerde halk başkasını seçerse çekilecek”

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın “Eğer Suriye halkı seçimlerde başka bir ismi seçerse iktidardan çekilmeye hazırım” dediği bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Suriyeli muhalifler ve Fransız diplomatlarla Paris’te bir araya gelmesinin ardından Le Figaro gazetesine açıklamalarda bulundu. Hürriyet’in Le Figaro gazetesinden aktardığına göre, Bogdanov Suriye rejiminin hala güçlü olduğunu ve devrilmesi halinde yerine gelecek yönetimden endişe duyan büyük bir nüfus tarafından desteklendiğini belirtti.

"Halk istemezse giderim"
Le Figaro’ya yaptığı açıklamada Esad sonrası ülkede çıkabilecek sorunlara dikkat çeken Bogdanov, ülkedeki iç savaşa aldırmadan ne pahasına olursa olsun Esad’ın gitmesini isteyenlere "Radikal İslamcılara silah yardımıyla ne yapılmaya çalışılıyor? Rejim devrilirse azınlıkları kim koruyacak?" sorularını yöneltti.

Bogdanov Esad’ın devletin başında kalıp kalmayacağı ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Esad benimle konuştu. Ne kadar samimi olduğunu bilmiyorum. Fakat bize açıkça söylediği şey şu: Eğer halk onu istemezse, eğer seçimlerde başka birini seçerlerse, Esad gidecek.”

“Suriye Somali'ye dönebilir”
Muhaliflerin kendi aralarında yaşadığı ayrışmalara ve onlara yapılan silah yardımlara işaret eden Dışişleri Bakanı Yardımcısı, Suriye'nin "Somalileşme" tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Bogdanov sözlerine "Merkezi devletin dağılmaması ve birbiriyle savaşan cemaatlere ayrışmaması için ne gerekiyorsa yapılmalı" diye devam etti.

“Ortak bir konferans düzenlenmeli”
Bogdanov, "Biz bu yüzden Batılı partnerlerimize, 1990 yılında Lübnan'daki iç savaşı sonlandıran Taef Antlaşması gibi, sorunun tüm taraflarının arasında yapılacak bir konferans düzenlenmesini teklif ediyoruz... Bu konferans sadece muhalifleri ve rejimi temsil edenleri değil, Hıristiyan, Alevi ve Dürzü topluluklarını da bir araya getirmeli" diye konuştu.

Bakan Yardımcısı El Arabiya gazetesine yaptığı açıklamalarda ise şunları kaydetti: “Suriye için çözüm ulusal uzlaşma ve diyalog etrafında olmalıdır. Biz herhangi bir iç çekişme içinde yer almayacağız. Arap ve Müslüman dostlarımızın Suriye’deki krizi barışçıl yollardan çözmesini diliyoruz.”

El Arabiya’ya yaptığı açıklamada, Suriye ile olan ilişkilerin onlarca yıllık bir geçmişe dayandığını belirten Bogdanov, siyasi geçiş dönemi tamamlanmadan Esad rejiminin devrilmesine karşı olduklarını dile getirdi. Bogdanov, zaten rejim yıkılacaksa siyasi geçiş sürecinin bir anlamı olmayacağını ifade etti.