Rusya’dan Türkiye’ye uyarı

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Nogovitsın, "Karadeniz savaş gemisi kaynıyor. Montrö Antlaşması’na göre azami süre olan 21 günün dolmasını bekliyoruz. NATO gemileri Karadeniz’den çıkmazsa, bunun sorumlusu Türkiye olur" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Anatoliy Nogovitsın söz konusu NATO savaş gemilerinde 2500 km menzilli, nükleer başlık taşıyabilen Tomahawk füzeleri bulunduğunu hatırlatarak , "Şu anda Karadeniz'de 100'e yakın füze toplandı. Bu füzeler bulundukları noktadan Kafkaslar bir yana, Baltık kıyısındaki St. Petersburg şehrini bile vurabilir. Rusya bu güçlerin varlığını elbette sorgulamak zorunda" dedi.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir dizi NATO ülkesi savaş gemisinin bölgedeki faaliyetlerini değerlendiren Nogovitsın "Karadeniz savaş gemisi kaynıyor. 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca Karadeniz'e kıyısı bulunmayan yabancı bir ülke, Karadeniz'e toplam 45 bin tonu geçmeyecek askeri gemi sokabilir. Bu gemilerin burada bulunma süreleri 21 günü geçmemeli. NATO savaş gemilerinin amacından haklı olarak şüphelenen Rusya, Karadeniz Donanması üzerinden yabancı deniz araçlarını askeri kurallara göre takibe başlamıştır" dedi.

Nogovitsın, "21 günün sonunda NATO savaş gemileri burada kalmaya devam ederse, ilk sorumlunun Türkiye olacağını hatırlatmak isterim" diye konuştu. Bu arada durumdan rahatsızlığını dile getiren Rusya da gerekli önemleri alarak, bölgedeki Rus savaş gemisi sayısını altıya çıkardı.