Rusya’dan ABD’ye ret

Rusya, ABD’nin Afganistan’a göndermeyi planladığı askeri teçhizatı, kendi sınırları üzerinden gönderilmesi teklifini, ret etti.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya'nın NATO daimi temsilcisi Dmitriy Rogozin, ABD'nin Ortadoğu ve Orta Asya Ordusu Komutanı David Petraeus'un Rusya ve ABD arasında askeri teçhizatların Rusya üzerinden Afganistan'a sevkıyatını öngören bir antlaşmanın imzalandığı açıklamasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Rus İnterfax haber ajansının haberine göre, ABD'ye ait askeri teçhizatların Afganistan'a Rusya üzerinden gönderilmesini öngören bazı görüşmelerin Rusya ve ABD arasında yapıldığını kaydeden Rogozin, "Ama, iki ülke arasında Rusya topraklarının kullanılarak, ABD askeri teçhizatlarının Afganistan'a gönderilmesini kapsayan bir antlaşma imzalanmadı" diye konuştu.

Rogozin'in açıklamaları, Rusya'nın NATO askeri ataşesi Aleksey Maslov tarafından da doğrulandı. Rus İTAR-TASS haber ajansına açıklamalarda bulunan Maslov, ABD ve NATO'dan bu konuda hiç bir resmi belgenin kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Rusya ve ABD arasında askeri amaçlı olmayan bazı yüklerin Rusya sınırlarının kullanılarak, Afganistan'a gönderilmesini öngören mektup biçiminde bir kaç antlaşmanın var olduğunu ifade eden Rogozin, "26 Ocak tarihinde toplanacak Rusya-NATO Konseyi'nde bu konuları görüşeceğiz." dedi.

Rusya ve NATO arasındaki askeri ilişkiler, Rusya'nın Ağustos ayında Gürcistan'a düzenlediği askeri operasyondan sonra NATO tarafından tek taraflı olarak askıya alınmıştı. Rusya Genel Kurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya'dan özür dilemesi durumunda Rusya'nın NATO ile askeri işbirliğine tekrar başlayabileceğini kaydetmişti.

ABD, Pakistan-Afganistan sınırında yaşanan olaylardan dolayı, Afganistan'a askeri teçhizat göndermek için yeni bir transit geçiş yolu arıyor. Talibanlar tarafından NATO konvoylarına düzenlenen saldırılar yüzünden geçen hafta transit geçişin sağlandığı Hayber geçidi tamamı ile kullanılamaz hale gelmişti.

Rusya'dan ret cevabı alan Petraeus, Perşembe günü Pakistan'da yaptığı açıklamada askeri teçhizatın, Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden Kazakistan'a, oradan ise Özbekistan yolu ile Afganistan'a gönderileceğini ifade etmişti.