Rusya’dan ABD’ye füze kalkanı suçlaması

Rusya, ABD’yi Avrupa’ya füze savunma sistemleri kurma planlarını hızlandırmakla suçladı.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne kurmayı planladığı füze kalkınma sistemleri sürecini hızlandırdığını açıkladı.

Rus İnterfax haber ajansının haberine göre, yeni ABD Devlet Başkanı Barac Obama ile ABD'nin Avrupa'ya füze savunma sistemleri kurma planlarını erteleyeceği haberleri ile ilgili açıklama yapan Ryabkov, "ABD, bu konudaki fikirlerini değiştirmedi. Tam aksine füze kalkanı üzerindeki çalışmalar son günlerde yoğunlaştı" diye konuştu.

ABD'nin füze kalkanı konusunda görüşünü değiştirmediğinin altını çizen Ryabkov, ABD'nin bu fikrini değiştirmemesi durumunda Rusya'nın Kaliningrad'a İskender füzelerini konuşlandıracağını, ABD'nin bu fikrinden vazgeçmesi durumunda ise Rusya'nın İskenderleri Kaliningrad'a yerleştirmeyeceğini vurguladı.

ABD, İran ve Kuzey Kore'den gelecek füze saldırılarını önlemek amacı ile Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne füze savunma sistemi kurmayı planlıyor, Rusya ise projenin asıl hedefinin İran ve Kuzey Kore değil kendisi olduğunu belirterek bu projeye karşı çıkıyor.