“Rusya bizi korusun”

Ukrayna Parlamentosu sözcüsü Vlademir Litvin, 1994 Budapeşte Memorandumu'na göre Rusya’nın kendilerini koruması gerektiğini söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Ukrayna Parlamentosu sözcüsü Vlademir Litvin, Karadeniz'de bulunan Rus donanmasının kendileri için bir garanti olduğunu söyledi. Ukrayna'nın "ya Rusya, ya NATO" diyerek yaşayamayacağını belirten Litvin, kendi güvenliklerini düşünmek zorunda olduklarını söyledi.

Ukrayna donanmasının çok kötü durumda olduğunu söylemesinin gizli bir gerçeği açık etmek olmayacağını, bunu herkesin bildiği belirten Litvin, ancak kendi kıyılarını korumak için bu donanmaya ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Ukrayna'nın güvenliği de içeren 1994 Budapeşte Memorandumu'nu imzalayan Rusya'nın nükleer silahları da içeren şekilde kendilerini koruması gerektiğini söyleyen Litvin, bu belgeyi Ukrayna'nın güvenliğini garantileyen bir belge olarak görüyor. Litvin bu belge ile Rusya'nın Ukrayna'nın güvenliğinin garantörlerinden biri olduğunu ve Karadeniz'deki Rus filosunun kendi karasularınıda koruması gerektiğini dile getirdi.

1994 Budapeşte Memorandumu, Ukrayna'nın nükleer silahlardan arınması sonrası İngiltere, ABD, Fransa ve Rusya tarafından imzalanan ve Ukrayna'nın güvenliği garanti altına alan bir memorandum olarak biliniyor.