Rusya askerlerini Gürcistan’dan çekiyor

Rusya, Gürcistan’la imzalanan ateşkes anlaşmasında askerlerini çekmesi için belirlenen vadenin dolmasına bir gün kala askerlerini çekmeye başladı.

soL (DIŞ HABERLER) Gürcistan'ın geçtiğimiz ay Güney Osetya'ya saldırmasının ardından Tiflis'e müdahale eden Rusya, Gürcistan'daki askerlerini çekmeye başladı. Dün Poti limanındaki Rus askerleri ülkeden ayrıldı. Gürcistan'ın batı kesimlerindeki askerleri araçların da, Abhazya'ya doğru hareket ettiği bildirildi.

Gürcistan geçtiğimiz ay, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da müdahale etmiş, ancak Rusya'nın Osetlere destek olarak Tiflis'e girmesinin ardından 12 Ağustos'ta Rusya ile Gürcistan arasında ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmada Rusya'nın Gürcistan topraklarındaki bütün askerlerini 15 Eylül'e kadar çekmesi öngörülüyordu ancak Moskova'nın Gürcistan'da askeri varlığını sürdürmesi Avrupa Birliği'nin (AB) ve ABD'nin tepkisini çekiyordu. Rusya, Gürcistan'daki askerlerini çekme konusunda teminat vermiş ancak Güney Osetya ve yine Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmiş bulunan Abhazya'daki askerlerinin kalacağını kaydetmişti.

Gürcistan'dan yine saldırı iddiası
Gürcistan İçişleri Bakanlığı, Abhazya sınırında bir polis memurunun vurulduğunu iddia etti. İçişleri Bakanı Şota Utiaşvili, olayın Abhazya sınırındaki Ganmukuri kentinde bir kontrol noktasında meydana geldiğini bildirdi.

Gürcistan bu hafta başında da Güney Osetya sınırındaki Karaleti köyünün girişinde bir Gürcü polisin vurulduğunu iddia etmişti. Utiaşvili, dünkü olayın ardından sınır bölgelerine polis yerine asker yerleştirileceğini açıkladı.

Abhazya Bölgesel Devlet Başkan Yardımcısı Ruslan Kişmariya ise olayla ilgilerinin bulunmadığını belirtti.