Rus savaş jetleri manevra yapıyor iddiası Avrupa'yı korkuttu

Rusya'ya ait savaş jetlerinin, NATO toprakları üzerinde manevra yaptığı iddiası üzerine Avrupa alarma geçti.

(soL - Dış Haberler) Rus savaş jetlerinin Avrupa hava sahasını ihlal ettiği iddia ediliyor. NATO kaynaklarına dayanılarak verilen haberlere göre, Rus savaş jetleri Baltık ve Kuzey Denizi üzerinde manevralar yaparak NATO hava sahasını ihlal etti.

İddiaya göre, son 24 saat içinde dört ayrı gruba ait çok sayıdaki Rus savaş jetleri Avrupa hava sahası üstünde manevra uçuşları yaparak NATO'nun hava savunma sistemlerini test etti. Die Welt gazetesi NATO sözcüsünün Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamayı kaynak göstererek, ''Soğuk Savaş döneminden daha fazla taciz uçuşu var'' iddiasını yazdı.

NATO genel sekreteri Jens Stoltenber'in Wall Street Journal'e verdiği röportajda ise, ''Rusya ile ilişkilerde ciddi bir dönüşüm var. Yalnızca Ukranya meselesinde değil söz konusu dönüşüm. Avrupa'nın diğer bölgeleri açısından da askeri bir hareketlilik tesbit ediyoruz. Örnek vermek gerekirse, Baltık Denizi sınırlarında'' iddiasını yer verdi.

NATO'ya ait savaş uçaklarının denetim uçuşlarının dört kat arttırıldığı bildirilirken, Alman hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının da bu uçuşlara dahil olduğu kaydedildi.