Rus komünistleri Putin karşısında en güçlü rakip

Rusya Federasyonu Komünist Partisi lideri Gennadi Züganov, Mart'ta düzenlenecek devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladı. Anketler, Züganov ile Putin arasında büyük oy farkı olmadığını gösteriyor.

Rusya'da hileli geçtiği iddia edilen seçimlerin ardından Putin'in partisinin beklenenin altında oy almasıyla birlikte devlet başkanlığı seçimleri, tartışmaların odağına oturdu. Pazar günü Moskova'da Kremlin'in önündeki meydanda düzenlenen mitingde Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) lideri Gennadi Züganov, başkanlık için adaylığını açıkladı.

Devlet başkanlığı seçimleri Mart ayında yapılacak. Oylamada adaylardan biri oyların yüzde 50'sinden fazlasını alamaması durumunda seçimler ikinci tura kalacak.

VTsIOM tarafından yapılan son anket, Putin'in oylarını yüzde 42 civarında gösteriyor. Bu oran, Putin ile Züganov arasında yakın bir rekabet olabileceğine işaret ediyor. Putin 2000 yılındaki seçimde yüzde 53 oy almıştı.

Züganov, mitingde yaptığı konuşmada adaylığını açıklayarak, devlet başkanı olarak seçilmesi durumunda bu ay düzenlenen genel seçimleri iptal edeceğini ve ülkeyi yeniden seçimlere götüreceğini ilan etti. Hemen her kesim, seçimlerin hileli geçtiğinde hemfikir. Başbakan Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitriy Peskov dahi, konuyla ilgili açıklamasında hile olmadığını savunmadı, hilenin "binde 5'i geçmeyeceği, yani sonuçları etkilemeyeceği" tahmininde bulundu. soL'un Rusya uzmanı yazarı Kıvılcım Çağla, Putin'in partisi Birleşik Rusya'nın yüzde 50'ye yakın, RFKP'nin ise yüzde 20 civarında oy aldığı seçimlerde gerçekte iki partinin de yüzde 30 civarında oy aldığı tahmininde bulunmuştu. http://haber.sol.org.tr/yazarlar/kivilcim-cagla/rusyada-secimler-49065

Tartışmalı çıkışlarıyla tanınan Züganov, Cumartesi günü düzenlenen RFKP kongresinde delegelerin kendisinin adaylığını onaylamasının ardından yaptığı konuşmada "Karmaşık ve zorlu kişiliğim nedeniyle bazı kongre katılımcılarının bana oy vermelerinin zor olmasını anlıyorum. Durumu anladığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Ekibimiz, partimiz, programımız ve sevgili Rusyamız için oyunuzu verdiğinize inanıyorum" dedi.

67 yaşındaki Züganov, dördüncü defa başkanlık için yarışacak. 1996, 2000 ve 2008'deki seçimlerde Züganov sandıktan ikinci çıkmıştı. Züganov'un partisi devrimci bir komünist partisi niteliğini pek taşımasa da, uluslararası komünist hareketle sağlıklı ilişkiler yürütmeyi ve küresel meselelerde anti-emperyalist tavır almayı sürdürüyor.

Liberallerin adayının ilk hedefi kapitalist baronu hapisten çıkarmak
Liberal parti Yabloko'nun kurucusu Grigori Yavlinskiy de seçimlerde aday olacağını açıkladı. Yavlinskiy'in seçim programında, başka vaatlerin yanı sıra, Soros'çu kimliği ve tam bir batı işbirlikçisi olmasıyla tanınan ve hapiste bulunan Mihail Kodorovskiy'i hapisten çıkarmak da bulunuyor.

Seçimlerde aday olabilmek için, temsil edilen partinin kongresinden onay almak ve Rusya genelinde 2 milyon imza toplamak gerekiyor. Bu kurallar gereği aşırı milliyetçi Diğer Rusya partisi lideri Edvard Limonov'un adaylığı, Merkezi Seçim Komisyonu tarafından kabul görmüyor. Limonov, bu kararın meşru olmadığını savunuyor.

(soL - Dış Haberler)