Rus gemileri Venezuela'ya gidiyor

Kafkas krizinden sonra Rusya'nın misillemesi olarak algılanan Venezuela tatbikatı için hazırlıklar tamamlanıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Rus savaş gemileri, Kasım'da Karayipler'de Venezuela askeri güçleriyle birlikte yapılacak tatbikat için yola çıktı. Gemi filosunun en dikkat çekeni, nükleer güçle donanmış 'Büyük Petro' kruvazörü oldu. Rus Deniz Kuvvetleri adına bir açıklama yapan Igor Dygalo, iki hava bombardıman uçağının geçen hafta Venezuela`ya ulaştığını belirtti. Dygalo, gemilerle birlikte ilk kez muhabirlerin de tatbikata katılacağını açıkladı.

Rusya`nın Venezuela`yla ortak tatbikat kararını misilleme olarak algılayan ABD`ye, bu tatbikatın aylar öncesinden planlandığı açıklaması yapılmıştı. Ancak, Rusya`nın Venezuela`yla ikili anlaşmaları artırması, silah ve enerji ortaklıklarına girişmesi, ülkenin ABD karşısında müttefik bulma çabası olarak görülüyor. Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Igor Sechin, Rus petrol şirketlerinin Venezuela`da faaliyette bulunacağını bildirirken, gelecek hafta Rusya`yı ziyaret edecek olan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, bölgede Vaşington&acuteun etkisini kırmak için Rusya`yla güçlü bir işbirliği öngördüklerini belirtti.

Gazprom`la ortaklıklar
Rusya`nın petrol devi olarak bilinen Gazprom`un Genel Müdür Yardımcısı Alexander Medvedev, Venezuela Enerji ve Petrol Bakanı`yla görüştü. Görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, coğrafi araştırmalar ve bölgedeki hidrokarbon yataklarının geliştirilmesi için ortak bir bilgi analizi yapmak üzere anlaşma imzaladıklarını söyleyen Medvedev, bu anlaşmayla Latin Amerika`daki petrol ve gaz pazarını geliştireceklerini, sıvılaştırılmış doğal gazın Venezuela`da üretilmesiyle, Venezuela`nın tek pazarı olan ABD`nin de bu açıdan önemini yitireceğini belirtti.