Rus birlikleri geri çekiliyor

Rusya ve ABD arasında tampon olan başat AB ülkeleri, Rusya`nın birliklerini çekme kararıyla rahat bir nefes aldı.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya'nın Gürcistan'daki tampon bölgede tuttuğu askerlerini çekme kararıyla, Rusya'yı işgalci ve ilhakçı ilan ederek sürekli olarak çekilmesi için baskı uygulayan AB ülkeleri, sonunda bekledikleri haberi aldı. Özellikle Almanya ve Fransa, ABD ve Rusya arasında kalarak, Rusya'yla tam bir cepheleşmeye girmekten kaçındı. Krizle ilgili olağanüstü zirveden bile kınamadan başka bir karar çıkamadı.

Bu hafta başında Rusya'ya giderek arabulucuk yapan Fransa Cumhurbaşkanı ve AB Dönem Sekreteri Nicholas Sarkozy, dün Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'le görüştü. Sarkozy ile yaptığı 1 saatlik görüşme sonrasında, Medvedev, 11 Ekim`de, 200 AB gözlemcisinin şahitliğinde birliklerinin geri çekileceğini açıkladı. Gürcistan ile Güney Osetya ve Abhazya arasında bulunan tampon bölgedeki birliklerin ancak Mihail Saakaşvili tekrar saldırmadığı takdirde çekilebileceğini belirten Medvedev, çekilmeyle birlikte bölgeye ayrıca uluslararası gözlemcilerin de konuşlanacağını söyledi.

Bağımsızlık tanımada anlaşamadılar
Sarkozy, Saakaşvili'den, saldırmayacağını taahhüt eden bir mektup getirdiğini belirtti. İki lider ayrıca Gürcistan sorunuyla ilgili olarak, 15 Ekim'de uluslararası bir zirve gerçekleştireceklerini de açıkladılar. Devlet başkanlarının anlaşamadığı nokta, iki ülkenin tanınması konusu oldu. Sarkozy, Rusya'nın tek yönlü olarak ülkeleri tanımasının çok mantıklı olmadığını, bunun için geçerli uluslararası yasalar olduğunu ifade ederken, Medvedev, tanıma kararlarının geri dönüşsüz olduğunu vurgulayarak, "biz seçimimizi yaptık" dedi. Medvedev, her açıklamasında olduğu gibi, yine ABD&acuteyi Gürcistan`ı silahlandırmak ve saldırı için cesaretlendirmekle suçladı.

'Tatbikatın krizle alakası yok'
Önceki gün Venezuela ile birlikte yapılacağı duyurulan askeri tatbikatın ayrıntıları da açıklandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrei Nesterenko'nun açıklamasına göre, tatbikatta arama kurtarma operasyonları ve iletişim eğitimleri yapılacak. Ayrıca, denizaltı gemilerinin geçici bir süre için Karayip`te konuşlandırılacağı bildirildi. Sözcü, bu tatbikatla Gürcistan`daki krizin hiçbir ilgisi olmadığını, Rusya`nın üçüncü tarafları riske atmak gibi bir niyet taşımadığını ve bu tatbikatın Venezuela ile birlikte çok uzun zaman önce planlandığını belirtti.