Rojava'da ortak yönetim netleşti iddiası: 'Kanton' denmeyecek

Duhok'ta Mesud Barzani öncülüğünde buluşan Kürt partilerinin, Rojava'daki ortak yönetim konusunda ortaklaştığı iddia edildi. Buna göre, PYD'nin liderliğinde ilan edilen özerk yönetimlere "kanton" denmeyecek. PYD lideri Salih Müslim de, Kürt partileri arasındaki anlaşmazlıkları kısa sürede bitireceklerini söyledi.

(soL - Dış Haberler) Rojavalı Kürt partilerinin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Duhok kentindeki görüşmeleri sürerken, görüşmelerde ortak yönetim konusunda anlaşmaya vardıldığı, “kanton” isminin de kullanılmayacağı belirtildi.

Rûdaw’a konuşan Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu’ndan (ENKS) bir yetkili, “TEV-DEM ile toplumsal sözleşmenin düzenlemesi konusunda anlaşmaya vardık. Çünkü mevut sözleşmenin içeriğinde Kürt’e dair bir şey yok. Düzenleme için bir hukuk komisyonu kurulacak” dedi.

Duhok’taki toplantıda hazır bulunan ENKS’li yetkili, ortak yönetim konusunun 5 maddeden oluştuğunu ve yürürlüğe girmesi için 2 aylık bir sürenin belirlendiğini söyledi.

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-S) Politbüro Sekreteri ve ENKS üyesi Muhammed İsmail de, ortak yönetimde “kanton” isminin kalmayacağını belirterek, tarafların Rojava’daki mevcut yönetimin geliştirilmesi konusunda da mutabık kaldığını ifade etti.

Muhammed İsmail, daha önce ENKS ve TEV-DEM arasında %40 şeklinde düzenlenen sandalye dağılımı konusunda da görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Suriye Kürt Ulusal Kongresi (ENKS) ve PYD (TEV-DEM ve Rojava Kürdistanı Halk Kongresi - EGRK) yöneticileri, bir haftadır Duhok’ta toplantı halinde.

Toplantının gündeminde IŞİD saldırısı altındaki Kobani bölgesi, ortak silahlı güç oluşturulması ve oluşumlar arasındaki sorunların giderilmesi bulunuyor. Toplantıya katılan ENKS heyetinde 11, TEV-DEM heyetinde ise 7 kişi yer alıyor.

Müslim: Anlaşmazlıkları çözeceğiz
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Kürdistan Parlamentosu’na yaptığı ziyarette, kısa süre içinde Rojavalı partiler olarak aralarındaki anlaşmazlıkları bitireceklerini söyledi.

Salih Müslim, bugün IKBY Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammed ile Başkan Vekili Cafer Eminki ile görüştü.

Parlamento kaynaklarından edinilen bilgilere göre Salih Müslim, IKBY Parlamentosu’nun Rojava kantonlarına destek kararını ulusal bir görev olarak gördüklerini bildirdi.

IKBY Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammed’in Müslim’e, “Rojavalı partiler olarak aranızdaki anlaşmazlıkları gidermenizi umuyoruz. Zaman yardımlaşma zamanıdır. Aranızdaki çelişkileri bir kenara bırakıp teröristlere karşı birlikte bir durmanızı temenni ediyoruz” dedi.

Duhok’ta Rojavalı taraflar arasında bir haftadır süren görüşmelere ilişkin de PYD Eşbaşkanı Müslim, “Kısa süre içinde sorunlarımızı çözeceğiz ve Kürtler’in içinde kargaşa çıkmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Barzani 'PYD bir realite' demiş
Mesud Barzani’nin, Kurban Bayramı’ndan önce Rojava siyasi partilerinden birine, “PYD bir realite. Oturup aranızda anlaşın” dediği iddia edildi.

Barzani’nin TEV-DEM yöneticilerinden Aldar Xelil ile de görüşüp, birlik konusunda bir haftadır Duhok’ta süren toplantının altyapısını oluşturduğu ifade edildi.

El Wehde (Birlik) Partisi Başkanı Şêx Ali, bunun üzerine Kandil’e giderek, KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık ile görüştü. Ardından da Süleymaniye’ye geçerek, KYB Politbüro Sorumlusu Mele Bextiyar ile toplantı yaptı. Şêx Ali toplantıda, KYB’nin birlik için katkıda bulunmasını istedi.

Rûdaw’a bilgi veren üst düzey bir kaynak, Mesud Barzani Dicle’nin batısında savaş cephesinde bulunduğu için, ayrıca kent Rojava mültecilerinin merkezi haline geldiği için toplantının Duhok’ta gerçekleştiği bilgisini verdi.

Toplantının başlangıcında Barzani’nin gülerek, “Eğer anlaşmaz iseniz hepinizi Rabia cephesine, IŞİD’le savaşmaya götürürüm” dediği aktarıldı.

Adının açıklanmasını isteyen bir parti lideri, Rûdaw’a, toplantının yapıldığı otelde Türkler, Farslar ve Araplar bulunduğunu aktardı. Söz konusu kişilerin “çeşitli çabalar” içinde olduğunu söyleyen parti lideri, bu nedenle umutsuz olduğunu söyledi.

ENKS yöneticilerinden Neşet Zaza ise, katılımcıların geceleri anlaştığını, ama gündüzleri sorunlar ortaya çıktığını belirtti.

ENKS’den Fevzi Şingali ise, sonuç alınamamasından PYD’yi sorumlu tutarak, bu partinin, en küçük ayrıntı konusunda bile Kandil’e sorduğunu iddia etti.