Rice: Sesimizi yükseltmeliyiz

ABD Dışişleri Bakanı Rice yaptığı konuşmada, Gül, Erdoğan ve Babacan'ı överken, Türkiye'de reform ve demokratikleşme süreci için AB'ye görev düştüğünü vurguladı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "Türkiye'de reform, demokrasi, laik demokrasi için sesimizi yükseltmeye devam etmemiz gerekiyor" dedi.

New York'ta Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda konuşan ve konuşma metni Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan Rice, Türkiye'deki siyasi gelişmelere ilişkin bir soruyu yanıtlarken, AKP ile ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile ilişkilerinin mükemmel olduğunu söyledi.

"Bizim adımıza her yere ulaştılar"

AKP'nin getirdiği "demokratikleşme" gündeminin Türkiye için iyi olduğunu belirten Rice, "Onlar (AKP), Kürt kökenli vatandaşlara ulaşarak, son seçimde oylarının büyük bölümünü aldı. Türkiye'de yoksullara ve kırsal kesimdekilere de daha önce hiç yapılmadık biçimde ulaştılar. Dindar insanlara ulaştılar. Sanırım Türkiye'de laik demokrasi önemli, ancak dindar insanların ülkenin bir parçası olması da önemli. Dolayısıyla onlarla (AKP ile) çok iyi ilişkilerimiz var" dedi.

Tartışmalara dahil olmayacağız, sesimizi yükselteceğiz

Rice, "Şimdi ne yapabiliriz? Sanırım Türkiye'deki demokratik kurumlara desteğimizi sürdürmemiz gerekiyor. Tabii ki, mahkemede görülen davaya ilişkin Türkiye'de mevcut tartışmalara dahil olmayacağız. Bu, Türkiye'nin çözmesi gereken bir mesele. Ancak sanırım Türkiye'de reform, demokrasi, laik demokrasi için sesimizi yükseltmeye devam etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"Avrupalılar"a görev tanımı

Bakan Rice, "En fazlasını Avrupalılar yapabilir. Çünkü açıkça konuşmak gerekirse Türkiye'ye AB'ye girmesi yönünde adil bir şans tanınmazsa bunun bedelini herkes ödeyecek, Avrupa ödeyecek, ABD ödeyecek. Türkiye üzerinde bir bölünme çizgisi olamaz" ifadesini kullandı.

"Türkiye'dekine benzer"

Rice, sözlerinin sonuna doğru, "Bazen bana Ortadoğu'da demokrasi neye benzer diye sorulduğunda, Türkiye'dekine benzeyebileceğini düşünüyorum. AB'ye girme umudu, Türkiye'de reform için çok büyük önem taşıyor. Bu umut olmadan (reformlara) devam zor olur" dedi.

Rice'ın Babacan sevgisi

Türk hükümetinin "Ortadoğu ve Irak'a ilişkin çabalarını" öven Rice, Dışişleri Bakanı Babacan ile her görüştüklerinde küresel bir gündem üzerinde çalıştıklarını, çünkü Türkiye'nin bir NATO müttefiki olmasının yanı sıra artık gerçek bir küresel ortak haline geldiğini söyledi.