Resmi itiraf: Suriyeli muhalifleri CIA Türkiye'de organize ediyor

ABD'nin etkili gazetelerinden The New York Times resmi kaynaklara dayandırdığı haberinde CIA'nin Türkiye'nin güney illerinde Suriyeli muhalifleri organize ettiğini bildirdi.

The New York Times gazetesinde yer alan habere gere, Suriyeli muhaliflere yönelik silah sevkıyatı, Türkiye'nin güney illerinde faaliyet yürüten CIA ajanları tarafından finanse ediliyor. Daha önce farklı kaynaklardan basına yansıyan bilgiler üzerinden kamuoyunda gündeme gelse de, bu haberde iddialar ilk kez ABD'li resmi ağızlardan kabul edilmiş durumda.

New York Times, "üst düzey ABD'li yetkililer ve Arap istihbarat subaylarına" dayandırdığı haberinde, söz konusu faaliyetlerin mali kaynağının Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye olduğu belirtilirken, silahların sınırdan Müslüman Kardeşlerin de aralarında bulunduğu gizli bir şebeke kullanılarak geçirildiği bildirdi. Haberde muhaliflere CIA aracılığıyla otomatik tüfek, tanksavar ve diğer bazı başka silahların verildiği belirtildi.

Haberde ayrıca Türkiye'de söz konusu faaliyetleri yürüten CIA yetkililerinin Suriye'deki muhalefetin yapısını incelediği ve hangi grupların destekleneceğine karar verdiğine ve bu çalışma kapsamında yeni kaynaklar yaratılmaya çalışıldığına da dikkat çekildi. New York Times haberinde, bir Arap istihbarat yetkilisinin, "CIA görevlileri burada bulunuyor ve hem yeni kaynak hem de kendilerine çalışacak yeni kişiler bulmaya çalışıyor" sözlerine de yer verdi.

Muhaliflere destek bulmak için çalışıyorlar!
NYT'nin haberinde ABD yönetiminin muhaliflere ek destek sunmak için alternatifler üzerinde çalışma yaptığına da dikkat çekildi. Bunlar arasında, Suriye ordu birliklerinin ve askeri hedeflerinin konumlarını gösteren uydu görüntüleri yer alıyor. Üzerinde çalışma yapılan bir diğer konu ise Suriyeli muhaliflerin kendi istihbarat örgütünü kurma çalışmalarına destek verilmesi.

Suriye'de her iki tarafın da giderek daha ağır silahlara sahip olacağı ve çatışmaların önümüzdeki dönemde şiddetlenmesinin beklendiğine dikkat çekildi ve ABD'nin Rusya'nın Suriye'ye silah satışını durdurmaya çalıştığı hatırlatıldı.

Haberde yer alan bazı bilgiler ise şüphe uyandırdı. Örneğin CIA'nın yalnızca "son birkaç haftadır" bu faaliyetleri yürüttüğü ve Suriye içinde CIA görevlisi bulunmadığı iddiaları oldukça tartışmalı. Diğer yandan yine haberde CIA'nın silahların El Kaide'nin eline geçememesi için çaba harcadığı iddiası da tartışmaya açık.

(soL - Dış Haberler)