Raul Castro 'ABD'yle görüşebiliriz' dedi, ABD karşıdevrimci pazarlığına başladı

Moncada Kışlası Baskını'nın 59. yıldönümünde konuşan Küba Devlet Başkanı Raul Castro, ABD'ye çağrıda bulunarak "iki eşit gibi masaya oturabiliriz" demişti. Obama yönetimi daha iyi ilişki için şart koşarken, ABD'li karşıdevrimci Alan Gross'un serbest bırakılmasını istedi.

26 Temmuz 1953 tarihinde gerçekleştirilen Moncada Kışlası Baskını'nın 59. yıldönümünda konuşan Küba Devlet Başkanı Raul Castro, ABD yönetimi ile, eşit şartlar altında hiçbir sınırlama olmadan masaya oturabileceklerini söylemişti. "Ne zaman isterlerse masa hazır" diyen Castro, "Bu zaten daha önce diplomatik kanallarla belirtilmişti. Konuşmak isterlerse, konuşuruz." demişti. Castro, kimsenin sömürgesi veya kuklası olmadıklarını da sözlerine eklemişti.

Washington Times'a konuşan bir ABD Dışişleri sözcüsü ise, ABD Başkanı Barack Obama'nın Küba ile daha iyi ilişkiler kurmak için bazı şartları olduğunu söyledi. Sözcü Noel Clay, ABD ile Küba'nın daha yakın ilişki kurması için Küba'nın yurttaşlarının "ifade özgürlüğünü güvence altına alması gerektiğini" ve "dilekçe haklarını" sağlamasını istedi.

Clay, şartlar arasında "barışçıl sivil toplum muhaliflerine kötü muamelenin son bulması, siyasi mahkumların serbest bırakılması ve ABD'li Alan Gross'un da salıverilmesi"nin de olduğunu belirtti.

Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Ileana Ros-Lehtinen ise Castro'ya tepki göstererek, "Ancak bir aptal, Raul Castro'nun görüşme teklifinin Küba halkına ya da büyük ulusumuza faydalı olabileceğini düşünebilir derken, "Castro kardeşler ne zaman konuşsa yalan söylerler" dedi.

Alan Gross kimdir?
Associated Press tarafından yayınlana raporlara göre Gross, ABD’nin uluslararası “insani yardım” kuruluşu olan ve Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’na (USAID) gönderdiği bir raporda “uydu sinyallerinin saptanması bir felaket olur” şeklinde uyarıda bulunmuştu. Ayrıca Gross’un cep telefonundan çıkan çip, kullanıcının kimliği tespit edilmeden uydu telefon bağlantıları yapabilmesini sağlıyordu. Aynı kaynağa göre Gross, bazı ABD’li Yahudilerden Küba’ya kaçak yollarla elektronik ekipman getirmelerini ve bunları kaldığı otelde kendisine vermelerini istiyordu.

(soL - Dış Haberler)