Raselayn'de Türkiye destekli çatışmalar devam ediyor

Suriye'nin Raselayn kentinde PYD'ye bağlı güçlerle Özgür Suriye Ordusu arasındaki çatışmalar devam ediyor. Ölü sayısına dair iki taraftan farklı bilgiler gelirken, ÖSO'lular kentte ev baskınları yaparak Kürtleri gözaltına alıyor.

Suriye'nin Türkiye sınırında yer alan Raselayn (Serêkaniyê) kentinde ÖSO ve Nusra Cephesi ile PYD'ye bağlı YPG birlikleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.

AFP'ye konuşan ve adının Muhammed olduğunu söyleyen bir kent sakini, Perşembe günü "muhalifler"in Raselayn'e yoğun bir saldırı başlattığını, Kürtlerin bu saldırıyı durdurmak için takviye aldığını iddia etti. Dün de, Nusra Cephesi ile Guraba el-Şam isimli ÖSO birliğinin kentte YPG ile çatıştığını bildiriliyor.

Yine AFP'ye konuşan Hevidar isimli bir Kürt ise, Nusra ile el-Şam'ın Türkiye sınırından beraberlerinde 3 tankla kente girdiklerini, Kürtlerin bu tanklardan bir tanesini de ele geçirdiğini iddia etti. Hevidar'a göre, tankları ele geçiren "muhalifler" bunları rejime karşı kullanmak yerine Raselayn'ı bombalamak için kullanıyorlar.

AFP, "aktivistlere" dayanarak, tank kullanımının doğrulandığını söyledi. Bunun yanı sıra, muhaliflerin Raselayn'de tank kullandığını gösteren videolar da yayınlandı:

Kürtlerin evlerini basıyorlar
Öte yandan, kentin bazı bölümlerini kontrol eden ÖSO ve Nusra militanları, ev baskınları yaparak "PKK'li Şebbiha" arıyorlar. Kendi yayınladıkları videolarda, yakaladıkları Kürtleri döverken görülüyorlar:

Otobüs kaçırdılar
Öte yandan Suriye'deki silahlı çetelerin Kobani'ye giden ve içinde Kürtlerin bulunduğu üç otobüsü kaçırdığı söyleniyor. Kürt kaynakları çatışmalarda 70 civarında saldırganın öldürüldüğünü iddia ederken Ferhad Eli Qewas isimli bir YPG mensubunun da çatışmalarda hayatını kaybettiğini söyledi.

ÖSO'ya yakın sitelerde ise 25 YPG mensubunun öldürüldüğü, 55 PKK'linin de esir alındığı iddiaları ortaya atıldı.

Türkiye'de tedavi oluyorlar
ÖSO'nun Serêkaniyê'ye olan bu saldırıyı günler öncesinden planladığı ve saldırının Türkiye sınırından geçişlerle başlatıldığı kaydediliyor.

AA'nın haberine göre, Raselayn ilçesindeki çatışmalarda yaralanan ve tedavi için Ceylanpınar'a getirilen 5 kişi Şanlıurfa'ya sevk edildi.

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) saldırdığı ilçede iki günden bu yana devam eden çatışmalarda ağır yaralanan 6 kişi, yakınlarınca Türkiye sınırına getirildi.

Burada ambulanslara alınan ve Ceylanpınar Devlet Hastanesi'nde tedavi edilen yaralılardan 1'i müdahaleye rağmen öldü. Hayati tehlikesi bulunan 5 kişi ise ambulansla Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Bu arada, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birlikler, Ra'sulayn'daki çatışmalar nedeniyle sınırdaki önlemlerini artırdı.

(soL - Dış Haberler)