Ramallah’ta Abbas’a öfke

Filistin’de Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a dönük halk tepkisi büyüyor. Filistin yönetimi hükümet binasının hemen yakınında eylem yapan göstericiler Abbas’ın duvarlardaki posterlerini yırttılar.

soL (DIŞ HABERLER) Filistin'den, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a dönük hoşnutsuzluğun arttığı yönünde haberler geliyor. Göstericiler Ramallah'ta duvarlardaki Mahmud Abbas posterlerini yırttılar.

İsrail'in Gazze'ye Ocak ayında yaptığı ve çoğu sivil 1.400 Filistinli'nin öldüğü saldırının ve Mahmud Abbas'la ilgili çok sayıda yolsuzluk iddiasının ardından Abbas'ın popülaritesinin dibe vurduğu belirtiliyor.

Filistin Yönetimi güvenlik güçleri geçtiğimiz günlerde Hamas ve İslami Cihad'a dönük yaygın tutuklama kampanyaları yürüttüler. Fakat bu sırada tutuklananlar arasında her iki örgütle de ilişkisi olmayan insanlar olduğu da iddia ediliyor. Bu durumun da Abbas'a dönük tepkileri artırdığı belirtiliyor.

Bu tepkilerin ardından geçtiğimiz hafta sonu Ramallah'ta Filistin yönetimi hükümetinin Mukata olarak bilinen karargahına giden yollardaki duvarlardaki Mahmud Abbas posterleri göstericiler tarafından yırtıldı. Bütün bunlar Mukata'nın önünde devriye gezen ağır silahlı askerlerden çok kısa bir uzaklıkta meydana geldi.

Filistin'in birliği için Kahire'de yapılan görüşmelerin geçtiğimiz hafta çıkmaza girmesi de Filistin'de umutsuzluğun artmasına neden olmuştu. Görüşmelerin tıkanmasındaki önemli bir etken olarak Abbas'ın halen başbakan olan Selam Feyyad'ın görevini devam ettirmesinde ısrarlı olması gösterilmişti. Feyyad, Mart ayında birlik çabalarına yardımcı olmak için istifa etmeyi önermişti.
Hamas, Feyyad'ı ABD işbirlikçisi olarak nitelendiriyor ve kurulacak her türlü hükümetin dışında bırakılmasını istiyor.

ABD'nin bugüne kadarki politikası içinde Hamas üyelerini bulunduğu herhangi bir hükümete yardım yapmamak ya da bu hükümetle görüşmemek yönündeydi. Fakat ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'den Filistin'in içinde Hamas'ın da bulunabileceği bir birlik koalisyonu kurulduğu takdirde federal yardım alabilmesine imkan sağlayacak bir kanun değişikliği yapmasını istedi.