PYD liderinin 'Halep'te anlaştık' dediği Faruk Tugayı'nın sicili

PYD lideri Salih Müslim, PYD-ÖSO işbirliği iddialarıyla ilgili olarak, Halep özelinde Faruk Tugayı ismini zikretti, bu grubun "Bir El Kaide olmadığını" söyledi. Oysa Faruk Tugayı, Humus'ta Hıristiyanlardan cizye alan, onların bölgeden kaçmasına neden olan örgüt.

PYD lideri Salih Müslim, ANF'de yayınlanan son röportajında, teklif gelirse Suriye Ulusal Koalisyonu'na katılabileceklerini söylemiş, aynı zamanda soL'un da gündeme getirdiği ÖSO-PYD işbirliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu.

Müslim'in açıklamalarındaki dikkat çekici nokta, Halep'te "herkesle" değil, "bazı" silahlı gruplarla anlaştıklarını söylerken, bu "bazı" gruplar arasında Faruk Tugayı'nı da sayması oldu. PYD lideri, Haseke'de de "liberallerle" anlaştıklarını belirtirken, anlaşma yaptıkları kesimler hakkında "Bunlar gerçekten oradaki Arapları temsil ediyor. El Kaide, El Nusra gibi değiller" dedi.

Faruk Tugayı'nın kirli sicili
Müslim'in "Bir El Kaide değil" dediği Faruk Tugayı, 2011 yılının Haziran ayında Humus'ta kuruldu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, bölgedeki Hıristiyanların Faruk Tugayı tarafından etnik temizliğe tabi tutulduğunu ilan etti. Yine Vatikan'ın resmi haber ajansı Fides, bölgedeki Hıristiyanlardan aldığı bilgilere dayanarak, Humus'taki Hıristiyanların yüzde 90'ının başka bölgelere göç ettiğini yazdı. Bölgedeki Ortodoks Metropolitan kaynakları, Faruk Tugayı'na mensup militanların Hamidiye ve Bustan el-Divan mahallelerinde kapı kapı dolaşarak Hıristiyanları göçe zorladığını iddia etmişti. Daha sonra bazı Cizvitler bu iddiaları reddetmişti.

Faruk Tugayı'nın, Humus'ta Hıristiyanlrdan cizye aldığı iddiası da Institute for the Study of War'ın raporuna girmişti.

Kuşeyr'de etnik temizlik
Faruk Tugayı, Kuşeyr kentini ele geçirdikten sonra, Hıristiyanların kentten göç etmesi için 6 gün süre tanımıştı.

Faruk Tugayı nedeniyle 9 bin Hıristiyan Suriye'nin batı bölgelerine göç etmişti. Kuşatma altında bulunan Hıristiyanlar, ekmek bulmak için sokağa çıktıklarında da keskin nişancılar tarafından vurulmuştu.

Türkiye'de yeniden yapılandırıldı
Tugayın komutanlarından Abdülrezzak Tlass da, geçen sene karıştığı "seks skandalı" ile hatırlanıyor. Bu skandalın ardından Tlass görevden alınmış ve Faruk Tugayı'nın yeniden yapılandırma toplantısı MİT gözetiminde Hatay'da yapılmıştı.

Bu toplantıda Yürütme Kurul başkanlığına getirilen Esad Esad, uzun bir süredir Hatay'da ikamet ediyor ve Hatay'daki Ensar Vakfında kişisel gelişim dersleri veriyordu

'Bu bir mezhep savaşı'
soL'da da yer verdiğimiz bir haberde, İngiliz Channel 4 televizyonuna konuşan bir Faruk Tugayı militanı ile arkadaşı arasında şu diyalog geçmişti:

"- Humus’a giden yolu temizlemek istiyoruz. Ailelerimiz orada. Aleviler, Şiiler ve onların milisleri tarafından katlediliyorlar. Bu artık orduyla ya da rejimi devirmekle ilgili değil. Bu artık bir mezhep çatışması.
- Gerçekten mi? Yani bu artık Humus’taki mezhep kavgasıyla mı ilgili? Ne demek istiyorsun?
- Aleviler ve Şiiler rejimin yanında.
- [Başka bir militan] Sünniler katlediliyor."

Hastane bombalayacak kadar gözleri dönmüş
Faruk Tugayı'nın bir başka "vukuatı" ise, Humus'ta bir hastaneyi bombalamaları ve bunu video paylaşım sitesi Youtube'a yüklemeleri.

soL'un da yer verdiği videoda, bombalama görüntülerinin sonunda açıklama yapan bir kişi, bombalanan binanın bir hastane olduğunu, burada Esad askerlerinin tedavi gördüğünü ve eylemin Özgür Suriye Ordusu’na bağlı El Faruk Tugayı tarafından gerçekleştirildiğini söylüyor.

Halep'te yaşananları Hıristiyanlar ve Ermeniler de doğruluyor
Halep'in Şeyh Maksud Mahallesi'ne kendilerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adını veren silahlı grubun girdiğine yönelik iddialar yaşadıkları yerleri terketmek zorunda kalan Hıristiyanlarca da doğrulandı. Vatikan'ın resmi Fides ajansına konuşan mahalleli David Fernandez adlı mahalledeki bir papaz, selefi bir şeyhin "Sünni olmayan kadınlara tecavüz edebilirsiniz" yönündeki fetvası nedeniyle kentten en az 120 hıristiyanın kaçmak zorunda kaldığını söyledi. Militanların mahalleye girmesinin ardından cinayet ve tecavüz olaylarının yaşandığını belirten papaz, binalara yerleşen keskin nişancılar yüzünden kimsenin sokaklara çıkamadığını anlattı.

Keldani Psikoposu Antoine Audo SJ de Vatikan'a gönderdiği mektupta Halep'te insanların açlıktan kırılmakta olduğunu belirterek yardım istedi. ÖSO militanlarının Şeyh Maksud'a girmesinin ardından Hıristiyanların kaçtığını kaydeden Psikopos ayrıca Şam'da militanlar tarafından kaçırılan biri Ermeni katolik, diğeri Arap Hıristiyanı iki rahipten haber alamadıklarını söyledi.

Mahalleye ÖSO militanlarının girmesi nedeniyle, bölgeye çok yakın yaşayan Ermeni toplumu da korku içinde. Halep Ermeni Kilisesi'nin sözcüsü Cirayir Reisyan Armenpress'e yaptığı açıklamada Şeyh Maksud'da yaşanan çatışmaların Ermeni toplumunun yaşadığı mahalleye çok yakın olduğunu anlattı. Şeyh Maksud'da da az da olsa Ermenilerin yaşadığını belirten Reisyan, yaşadıkları yerlerin savaş alanına döndüğünü ve 5 gündür elektriksiz kaldıklarını anlattı.

ÖSO: En büyük savaş
Silahlı militanlar, Halep'in merkezine yakın bir tepe üzerine kurulu olduğu için stratejik öneme sahip olan Şeyh Maksud'daki savaşı "Halep için en büyük savaş" sözleriyle nitelendiriyor. Associated Press'e "Kürt aktivist" sıfatıyla açıklamalarda bulunan adı açıklanmayan bir kaynak PKK'ye yakınlığı ile bilinen Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) bağlı militanların da ÖSO ile birlikte hareket ettiğini doğruladı. Kaynak mahalleyi ortaklaşa ele geçirme operasyonuna "Kürt kardeşliği" adının verildiğini söyledi. Sosyal paylaşım sitelerine yüklenen bir videoda Şeyh Maksud'da YPG ve ÖSO militanlarının bir zaferin ardından yaptığı kutlamalar görünüyor. Bağımsız kaynaklarca doğrulanmayan video, ÖSO sempatizanı bir kullanıcı tarafından yüklendi.

'İslamcı çetelerle işbirliği yok'
Sol gazetesi 31 Mart'ta mahallenin YPG tarafından ÖSO'ya açıldığına yönelik Halepli kaynakların iddialarına yer vermişti.9 Nisan'da AFP'nin haberinde mahalledeki YPG ve ÖSO kaynakları işbirliği içinde olduklarını doğruladı. PYD'ye yakınlığı ile bilinen kaynakların haberlerinde ise Şeyh Maksud'da ordu ile mahalleyi savunmaya çalışan YPG arasında çatışma çıktı belirtilirken, mahallede ÖSO militanlarının olup olmadığına yönelik herhangi bir bilgi bulunmuyor. Özgür Gündem köşe yazarlarından Hüseyin Ali "Ulusalcı sol statükonun savunuculuğunu yapmaktadır" başlıklı yazısında soL'un da yer verdiği iddiaların gerçek dışı olduğunu iddia etti ve ÖSO ile işbirliğini yalanladı. Yazar "İslamcı muhalefet"in Kürtleri savaşın içine çekmeye çalıştığını iddia etti.

(soL - Dış Haberler)