Putin'den Kiev'e uyarı

Ukrayna ordusunun ülkenin doğusunda bulunan Sloviansk'ta başlattığı operasyona Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den tepki geldi. Putin, Kiev yönetimini, "Ordunun halka karşı kullanılması halinde bunun cezai sonuçları olur" diyerek uyardı.

BBC'de yayınlanan habere göre Ukrayna hükümetini "cunta" olarak nitelendiren Putin, Kiev yönetiminin başlattığı operasyonun hükümetler arası ilişkileri olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

Putin, ABD ve AB ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımların "küresel ekonomiyi tahrip edeceğini" ve yaptırım uygulayan ülkelerin bundan kötü etkileneceğini de sözlerine ekledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna sınırındaki Rus birliklerinin askeri tatbikata başladığını, tatbikatın Ukrayna hükümetinin ülkenin doğusundaki hareketlerine karşı gerçekleştirildiğini açıkladı.

Obama'dan Rusya'ya suçlama
Tüm bu yaşanan gelişmelerin yanında, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Rusya'yı geçen hafta Cenevre'de varılan anlaşmayı "hiçe saymakla" suçladı.

Japon Başbakan Şinzo Abe ile Tokyo'da yaptıkları ortak basın toplantısında konuşan Obama, bölgedeki faaliyetlerinin sona ermemesi nedeniyle Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımların genişletilebileceğini söyledi. Ancak Obama, özellikle Avrupa ülkelerinin enerji devi Rusya'ya yaptırımlara çekinceyle yaklaşmasına gönderme yaparak, "ABD'nin kendi başına yapabileceği şeyler var ama sonuçta bunun müşterek bir çaba, kolektif bir çaba olması gerekiyor" dedi.