Putin: Ukrayna ordusu İkinci Dünya Savaşı’ndaki Naziler gibi

Tver kentinde bir gençlik forumuna katılan Putin, Ukrayna ordusunu Nazi ordusuna benzeterek, Batı’nın Kiev yönetimini ülkenin doğusundaki milislerle masaya oturmasını sağlamasını istedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Seliger adlı bir gençlik forumunda yaptığı açıklamada, Ukrayna’da savaşan Rusya yanlısı milislerin, “sivil halkın ölümlerine yol açan ordu saldırılarına karşı ciddi başarılı elde ettiğini” söyledi. Rusya’nın Tver kentinde düzenlenen forumda konuşan Putin, Ukrayna’da yaşananları büyük bir trajedi olarak değerlendirdi.

Ülkenin doğusunda yaşanan insani dramı önlemek için insani yardım koridoruna izin verilmemesini büyük hata olarak değerlendiren Putin bunun çok sayıda yaşama mal olduğu uyarısında bulundu. Ukrayna ordusunu “faşist Almaya ordusu”na benzeten Putin, “Çok üzücü ama, bana bu yaşananlar, II. Dünya Savaşı’nda faşist Alman işgalcilerin Leningrad’da olduğu gibi kentlerimizi kuşatmalarını ve doğrudan sivil yerleşim birimlerine ve halka ateş açmalarını hatırlatıyor. Ne duruma gelindiğini görüyor musunuz? Bu korkunç bir felaket” dedi.

Ukrayna’nın doğusunda birçok yerleşim biriminin ordu tarafından kuşatıldığını, ordu birliklerinin halkın yaşadığı yerleri ve altyapıları hedef aldığını belirten Rus lider, “Bugün yaşananlar Kırım’da da yaşanabilirdi. Biz Kırım’ı almadık, ilhak etmedik. Halkın kendi duruşunu ifada etmesini ve saygı görmesini sağladık” dedi.

Ukrayna ordusunun operasyonlarının çok ciddi sivil kayıplara yol açtığının altını çizen Putin, “Batı, Ukrayna iktidarının ülkede düzeni sağlayamadığını anlamalı ve Kiev’i ülkenin güneydoğusu ile müzakere masasına oturmaya ikna etmeli” dedi.

Kiev yönetiminin ülkenin federalleşmeye gitmesi konusundaki endişelerini anlamsız bulduğunu da sözlerine ekleyen Putin, “Ukraynalı partnerlerimiz nedense federalleşmeden korkuyorlar. Bu onların seçimi. Açık ki, biz bu konuya hiçbir şekilde karışmayacağız. Ama dünyada federasyon ile yönetilen çok sayıda ülke var” dedi.