Putin: "Kimse bize kiminle silah ticareti yapacağımızı söyleyemez"

Türkiye'nin Rusya'dan kalkan Suriye uçağını indirerek taşınan bazı malzemelere el koymasından sonra konuyla ilgili ilk kez bu kadar sert konuşan Putin "Kimse bize kiminle silah ticareti yapacağımızı söyleyemez" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin silah ticareti yaptığı ülkeler ve yaşanan gerginlikler üzerine sert açıklamalarda bulundu. Putin kısa süre önce Rusya'dan hareketle Suriye'ye giden bir yolcu uçağının durdurulması ve içindeki malzemelere el konulması sonrasında sert ifadelerde bulunarak: "Kimse bize kiminle silah ticareti yapacağımızı söyleyemez" dedi.

"Bunun dışında hareket edenler sonuçlarına da katlanır"
Moskova dışındaki Novo Ogorevo konutunda, Rusya’nın yabancı ülkelerle silah ticaretine değinen Vladimir Putin , “Silah satışına sınırlandırma getirme yetkisi bir tek BM Güvenlik Konseyi'nin elinde bulunuyor. Geride kalan tüm durumlarda hiç kimse bize kiminle ve nasıl silah ticareti yapacağımızı dikte demez. Tek taraflı veya grup ülkeler tarafından alınmış kararlar BM Güvenlik Konseyi dışında kaldığı sürece uluslararası hukuk açısından bağlayıcı değildir. Bunun dışında hareket edenler sonuçlarına da katlanır” diye konuştu.

Türkiye, geçtiğimiz günlerde Moskova-Şam seferini yapan bir Suriye yolcu uçağını "askeri mühimmat taşıyarak sivil havacılık kurallarını ihlal ettiği" gerekçesiyle Ankara 'ya indirmişti.

"Çakı bile taşıyamazsınız"
Erdoğan, olayın üstüne yaptığı açıklamada uçağın gelen bir ihbar üzerine zorunlu olarak indirildiğini ifade ederek, ''Gelen ihbar üzerine oradaki araştırmalar yapıldı, görüldü ki içeride maalesef bu tür malzemeler var. Bu malzemelerle ilgili olarak çalışmalar yapıldı ve bunlar tutanaklarla tespit edilmek suretiyle bu araştırma yapıldı. Bu araştırmalar yapıldıktan sonra da bunlara el konmak suretiyle, bunlar bizim ilgili bu noktadaki birimlerimize gönderildi. Rusya'dan bizim MKE'nin muadili olan bir kuruluştan Suriye Savunma Bakanlığı'na gönderilen, bunlar araç, gereç, mühimmattır." ifadelerini kullanmıştı.

Uluslararası hukuk kurallarına göre, yolcu uçaklarıyla "savunma sanayine ait hiçbir silah, mühimmat, araç gereç" taşınamayacağını söyleyen Erdoğan, "Toplu miktarda çakı bile götüremezsiniz. Burada maalesef bu yasak çiğnenmiştir" demişti.

O kurum iddiaları yalanlamıştı
Erdoğan'ın, Türkiye'deki Makina Kimye Endüstrisi Kurumu'na benzeterek gönderme yaptığı Rosoboronexport şirketi sözcüsü, uçakta kargoları olmadığını açıklamış, "Silahlarımızı her zaman uluslararası normlara uygun olarak naklederiz. Bir yolcu uçağıyla silah sevk etmek silah ihracatıyla ilgili hemen tüm hukuku çiğnemek olur" demişti.

Rossiyskaya Gazeta: “Olay uluslararası hukuka aykırı”
Rus hükümetinin resmi yayın organı Rossiyskaya Gazeta ise olaydan sonra yaptığı açıklamada Türkiye hava sahasında meydana gelen olayın hükümetten yapılan açıklamaların aksine uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizdi. Suriye uçağının 1944 Chicago Konvansiyonu'na ters düştüğü belirtilen haberde şu ifadeler yer aldı:

"Uluslararası havacılık hukuku sivil uçakların transit uçuş sırasında inmeye mecbur edilmesini öngörmüyor. Bu tür uçuşlar zaten daha başlamadan hangi ülke üzeriden transit geçiş yapılacak ise önceden kararlaştırılıyor. Sivil yolcu uçağına bir kere transit geçiş izni vermiş olan ülke daha sonra görüş değiştirerek uçağa müdahale edemez. Uçakta bulunan Rus vatandaşı yolcular Türkiye'ye bu olayda mağdur edildikleri için tazminat davaları açabilir."