PSUV parlamento adaylıkları için ön seçime gidiyor

Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) 26 Eylül’de gerçekleştirilecek Ulusal Meclis seçimlerindeki milletvekili adaylarını belirlemek üzere demokratik ön seçimler gerçekleştirmeyi karara bağladı.

Venezuela Analysis’den Kiraz Janicke’nin haberine göre ön seçimlerde PSUV’un kayıtlı 7 milyon üyesi oy kullanma ve aday gösterme hakkına sahip olacak. Aday gösterme işlemi 4 Mart-7 Mart tarihleri arasında tamamlandıktan sonra, 24 Nisan-14 Mays tarihleri arasında bir kampanya süreci gerçekleştirilecek ve Venezuela Seçim Kurulunun izleyeceği ön seçimler 16 Mayıs tarihinde yapılacak.

Ön seçimde herhangi bir adayın yüzde 50’den fazla oy almayı başaramadığı bölgelerde, meclis seçimlerine katılacak aday, ilk üç sırayı alan isimler arasından PSUV liderliği tarafından belirlenecek.

Karar PSUV’un devam etmekte olan olağanüstü kongresi çerçevesinde geçen hafta alındı. İlk öneri tüm üyelerin aday gösterme hakkına sahip olması ve daha sonra özel bir komitenin Chavez tarafından onaylanmak üzere bu adaylar arasından bir liste belirlemesi biçimindeydi. Ancak, Chavez bu öneriye itiraz ederek, bütün parti üyelerinin katılacağı demokratik ön seçimlerin yapılmasında ısrarcı oldu. Chavez “Halka güveniyorum, taban örgütlenmesine güveniyorum, onlar bizi aldatmayacaktır” diyerek ağırlığını demokratik seçimlerden yana koydu.

Mevcut milletvekillerinden bazıları dahil olmak üzere partinin belli kesimleri, ön seçimlerde vali ve belediye başkanlarının aşırı etkiye sahip olacağı gerekçesiyle ön seçimler konusunda rezervlerini ifade ettiler. Ancak, buna karşın parti liderlerinden Freddy Bernal, seçimlerin 2,5 milyon aktif üye yerine tüm parti üyelerine açık olmasının vali ve belediye başkanlarının etkisini karşılayacağını ifade etti. Ön seçimler, taban örgütlenmesinin mevcut millet vekillerinin performanslarını değerlendirmesi açısından önemli bir fırsat olarak görülüyor.

Eylül’de gerçekleştirilecek seçimlerde parlamentonun en az üçte ikisini Venezuela’daki devrimci süreci destekleyen güçlerin kazanması, sürecin ileriye taşınabilmesi açısından kritik önem taşıyor.

2005’te yapılan bir önceki parlamento seçiminde, muhalefetin seçimleri boykot etmesi sonucunda Chavez taraftarları meclisteki neredeyse bütün sandalyeleri kazanmıştı. Ancak, bu sefer ABD tarafından desteklenen muhalifler seçimlere katılma kararında ve ortak bir kampanya yürütmeyi hedefliyorlar.

Son kamuoyu yoklamaları seçmenlerin yüzde 32,6’sının devrim-yanlısı adayları, yüzde 20,8’inin muhalefeti destekleyeceğini gösterirken, seçmenlerin yüzde 33,1’i bağımsızlardan yana oy kullanacağını beyan ediyor. Seçim tarihi yaklaştıkça daralması beklenen son grubun PSUV tarafından kapsanıp kapsanamayacağı parlamento dağılımını belirleyen önemli bir faktör olacak.
(soL - Dış Haberler)