Portekiz'de seçimlerde komünistler oylarını arttırdı

Portekiz'de yerel seçimler sona erdi, Portekiz Komünist Partisi önderliğindeki seçim ittifakı oylarını arttırdı.

(soL-Dış Haberler) Portekiz’de halk belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve mahalle meclisi üyelerini seçmek üzere dün sandık başına gitti. 9 buçuk milyon seçmenin yalnızca yarısının oy kullandığı seçimlerde, kemer sıkma önlemleriyle halkın tepkisini çeken iktidardaki sağ partiler PSD(Sosyal Demokrat Parti) ve CDS-PP (Sosyal Demokrat Merkez/Halk Partisi) büyük darbe aldı.

Ana muhalefet partisi PS(Sosyalist Parti) ise oy oranını koruyup, kazandığı belediye başkanlığı sayısını arttırırken, partiler bazında seçimin en büyük kazananı ise Portekiz Komünist Partisi’nin (PCP) önderliğindeki seçim ittifakı CDU oldu. İttifakın ülke genelindeki oy oranı yüzde 9,7’den yüzde 11,1’e çıkarken, 2009 seçimlerinde 28 olan CDU’lu belediye başkanı sayısı ise 34’e çıktı. Böylece CDU, 1997 yerel seçimlerinden bu yana en başarılı seçim sonucunu elde etmiş oldu.
Maocu MRPP oyların yüzde 0,4’ünü alırken, Avrupa Sol Partisi çizgisindeki Sol Blok (BE) ise oyların ancak yüzde 2,4’ünü alabildi ve 2009’da kazanmış olduğu tek belediyeyi de PS’ye bırakmak zorunda kaldı.

Başbakan Pedro Passos Coelho, seçim sonuçlarının PSD açısından büyük bir yenilgi olduğunu kabul ederken, Portekiz Komünist Partisi genel sekreteri Jeronimo de Sousa hükümetin bir an önce istifa etmesi gerektiğini söyledi ve halka, 19 Ekim’de Lizbon’da gerçekleştirilecek mitinge kitlesel olarak katılma çağrısı yaptı.