Polonya'da füze kalkanı pazarlığı sürüyor

Çek Cumhuriyeti'nin kabul ettiği füze kalkanı, Polonya'da hala pazarlık konusu. Leh yönetimi, pazarlığı son ana kadar sürdürme uğraşında.

soL (DIŞ HABERLER) Polonya Başbakanı ABD'nin Rusya'ya yönelik hazırladığı füze kalkanı projesine karşı şüpheli olduklarını belirtti. Başbakan Donald Tusk yapılacak her girişimin ülke güvenliğini artırabileceğini ancak bu füze kalkanını projesini güvenilir ve tatminkar bulmadıklarını belirtti. İşbirliğine hazır olduklarını ancak Amerikalı yetkililerden yanıt beklediklerini belirten Tusk, güvenlik için bazı konuların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

ABD füze kalkanı projesi çerçevesinde Rusya ve Çin'den gelecek olası tehlikelere karşı Polonya'ya 10 savunma füzesi yerleştirmek istiyor. Dün ise Çek Cumhuriyeti ABD'nin ülkeye yerleştireceği füze savunma sistemi konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Dış Bakanı Condoleezza Rice, Çek Cumhuriyeti'nden gelen olumlu yanıtla anlaşma imzalamak üzere ülkeye gidecek. Vaşington projesini kabul ettirmek için İran'dan gelebilecek saldırıları bahane ediyor.

Tusk ise bu füzelerin yerleştirilmesi durumunda Polonya'nın daha fazla tehdit ve risk altında bulunacağını belirtti. Vaşington'la tamamıyla gemileri yakmanın söz konusun olmadığı imasnda bulunan Tusk, "Bu görüşmelerin bittiği anlamına gelmiyor. Görüşmeler devam ediyor" dedi.

ABD'nin sözde savunma stratejisi olarak ortaya koyduğu sisteme Rusya, Avrupa'daki askeri dengenin bozulacağı eleştirisiyle karşı çıkıyor.

Polonya, yerleştirilecek Patriot füzeleri için ek güvenlik alınması talebinde bulunmuş ve hava savunma sistemlerinin geliştirme yatırımları için milyarlarca dolar ödenek bulunması için çaba sarf etmişti.