Polonya'da faşist gösteriler çatışmaya dönüştü

Polonya'nın "bağımsızlık günü"nde sokağa çıkan faşist gruplar Rus elçiliğine saldırırken, polisle de çatıştı.

(soL - Dış Haberler) Polonya'nın başkenti Varşova'da, "bağımsızlık günü" için sokağa çıkan faşistler, kenti savaş alanına çevirdiler.

Barışçıl başlayan gösteri, yüzleri maskeli bir grup faşistin bir ara sokağa girerek solcu bir gup tarafından işgal edilen bir apartmanı taşlamasıyla değişti. Polisin müdahale etmesinin ardından faşist grup molotof kokteyli ve taşlarla polise saldırdı. Polis plastik mermi ve gaz bombalarıyla grubu dağıttı.

Göstericiler eylem sırasında "Tanrı, onur, anayurt!" sloganını atarken, kırmızı-beyaz Polonya bayrağı taşıdılar. Reuters'e konuşan Grzegorz isimli 30 yaşındaki bir gösterici, "Polonyalılığın tehlikede olduğunu düşünüyorum. Hükümet yetersiz ve Polonyalılığa tehdit oluşturuyor" dedi.

Yürüyüş kolu Rusya Büyükelçiliği'nin önünden geçerken de bazı göstericiler elçiliğe taş attılar. Ancak polis güvenlik kordonu oluşturarak saldırının büyümesini önledi.

Faşistler, Zbawiciela Meydanı'nda, genellikle öğrencilerin ziyaret ettiği kozmopolit bir bölgede bulunan gökkuşağı rengindeki yapay çiçekleri ateşe verdiler.