Polis grevdeki işçileri katletti: 30 ölü

Güney Afrika polisi grevdeki maden işçilerinin üzerine ateş açtı. Saldırıda en az 30 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda işçinin yaralandığı bildiriliyor.

Dünyanın en zengin platin ve altın madenlerinin bulunduğu Güney Afrika'da Lonmin şirketi tarafından işletilen madende çalışan işçiler ücretlerinin arttırılmasını istiyordu. Grevdeki işçilere müdahale eden polis işçilerin üzerine 2 dakika boyunca otomatik silahlarla mermi yağdırdı.

Olaylar geçen hafta cuma günü Lonmin Marikana platin madeninde örgütlü Maden ve Yapı İşçileri Birliği (AMCU) ve Ulusal Maden İşçileri Sendikası (NUM) arasında çıkan çatışma ile başladı. AMCU’ya üye işçiler çalışma koşullarının ve ücretlerin iyileştirilmesini istiyordu. Greve engellemek isteyen NUM üyesi işçiler polisle birlikte AMCU üyesi işçilere saldırdı. Çıkan çatışma da 2'si polis 10 kişi hayatını kaybetti.

Olaylardan sonra greve devam eden işçilere dün polis yine ateş açtı.

Madenin yanındaki bir tepenin üzerinde toplanan işçilere dağılması uyarısında bulunan polis, işçilerin dağılmaması üzerine ağır silahlarla ateş açtı. Polis Bakanı Nathi Mthethwa polisin açtığı ateş sonucu en az 30 kişinin öldüğünü ve çok sayıda yaralı bulunduğunu belirtti.

Polis şefi Mangwashi Victoria Phiyega’nın birkaç gün önce madeni ziyarete gelmesinin Perşembe günü yaşanan olaylarla bağlantısı olabileceği düşünülüyor.

Geçen hafta da üç bin kişinin çalıştığı madende güvenlik güçleri ile madenciler arasından çıkan olaylarda sekiz işçi ve iki polis hayatını kaybetmişti.

Maden işçileri geçen Cuma gününden bu yana maaşlarının artırılması için grev yapıyorlar.

İngiltere merkezli dünyanın en büyük üçüncü platin şirketi Lonmin ise grevin yasal olmadığını ve bugün işe başlamayan bütün işçilerin işten atılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Zuma işçileri suçladı!
Dün bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Jacob Zuma suçu işçilere yıkarak, "kolluk kuvvetlerini durumu kontrol altına almaları ve şiddete yol açanları adalet önüne çıkarmaları” için görevlendirdiği söyledi.

Zuma, "bu manasız şiddet karşısında şoke olduğunu ve dehşete kapıldığını" söyleyerek, "işçi hareketini ve işverenleri durum daha da kötüleşmeden hükümetle işbirliği içinde hareket etmeye çağırıyoruz" dedi.

Polis Bakanlığı sözcüsü Zweli Mnisi de olayla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.

Güney Afrika polisinin işçilere saldırı anı kameralara da yansıdı. İşte izleyenlerin kanını donduran o görüntüler:

(soL-Dış Haberler)