Peşmerge Kamışlı’da!

Resulayn’da İslamcı muhaliflerle Kürtler arasında çıkan çatışmanın ardından, Kürt Ulusal Konseyi ile Demokratik Birlik Partisi yeni bir anlaşmaya vardı. Erbil’de buluşan Kürt gruplar, askeri güçlerin birleştirilmesi kararı aldı. Cuma günü Peşmerge’nin Kamışlı’ya geçtiği kaydedildi.

Geçtiğimiz hafta El Kaide’ye bağlı El Nusra Cephesi ile Guraba el Şam adlı İslamcı muhalif grupların Resulayn’da Suriye Kürtlerine düzenlediği saldırılar sonrasında, Kürt gruplar yeni bir anlaşma yaptı. Kuzey Irak’ın Erbil kentinde buluşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Kürt Ulusal Konseyi (KUK) temsilcileri, Suriye Kürtlerinin askeri güçlerini birleştirmesi doğrultusunda karar aldı. Alınan karar doğrultusunda Cuma günü Peşmerge güçlerinin Kamışlı’ya gittiği kaydedildi.

Yüksek Kürt Konseyi denetiminde yeni ordu
Kürt Birlik Partisi Genel Sekreteri İsmail Heme, Rudaw’a verdiği demeçte ortak bir askeri konsey oluşturma çalışmalarına başladıklarını belirtti. “Bu anlaşmanın sahada uygulanacağını ümit ediyoruz” diyen Heme, PYD’nin silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG), temmuz ayında kurulan Yüksek Kürt Konseyi’nin denetimine girdiği söyledi. Heme, Suriye ordusundan kaçan Kürt askerlerin (Peşmergeler) de Yüksek Kürt Konseyi’nin denetiminde oluşturulacak orduya katılacağını açıkladı.

PYD Halk Konseyi Başkanı Adülselam Ahmed, El Kurdiyya’ya verdiği demeçte amaçlarının “Kürt bölgelerini korumak” üzere yeni bir askeri konsey oluşturmak olduğunu açıkladı. Ahmed, yeni ordunun bütün Kürt gönüllülere açık olduğunu belirterek, ordunun hiçbir siyasi partiyle doğrudan bağlantılı olmayacağını söyledi.

İsmail Heme ise tarafların kısa bir süre içinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’yle buluşacağını ve anlaşmanın bu buluşmadan sonra nihai halini alacağını kaydetti.

Suriye’deki Kürtler arasında derin anlaşmazlıklar olduğunu kaydeden, Suriye Ulusal Konseyi üyesi Sipan Sayda ise, bu anlaşmazlıkların kolayca çözülemeyeceğini savundu. Sayda, Rudaw’a yaptığı açıklamada “Anlaşmanın sorunu, PYD’nin her zaman uzlaşması, ama Suriye geri döndüğünde bunu uygulamaması. Kürt Ulusal Konseyi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin, PYD ise Esad’ın izinden gidiyor. Bu anlaşma bir işe yaramaz” dedi.

Peşmerge Kamışlı’ya geldi
Kürdistan Demokrat Partisi’ne yakın Peyamner Haber Ajansı, Peşmerge güçlerinin Cuma günü Suriye’nin Kamışlı kentine geldiğini duyurdu. Peşmerge’nin kente gelişinin halkta coşku yarattığının iddia edildiği haberde, Kamışlı’da bulunan Peşmerge güçlerinin Suriye Kürdistanı’ndakilere değil, Tahsin Memo, Mele Mustafa Barzani, Şeyh Maşuk ve Şehit İdris Barzani Tugaylarına bağlı oldukları ifade edildi.

Haberde konuyla ilgili İsmail Heme’nin, “Batı Kürdistan Peşmerge gücünün Yüksek Kürt Konseyi’nin gerekli görmesi halinde bölgeye geleceği” görüşüne de yer verildi. “Batı Kürdistan Peşmerge güçleri”nin Suriye ordusundan ayrılan Kürt askerlerden oluştuğu kaydedildi.

Resulayn’daki çatışmalar süreci hızlandırdı
Suriye’nin Kürt bölgesine Peşmerge güçlerinin de gelişinin önünü açacağı anlaşılan görüşmeler, Türkiye sınırında bulunan Resulayn’da (Sêrekaniye) yaşanan çatışmalar üzerine başladı. Geçtiğimiz hafta El Kaide ile bağlantılı El Nusra Cephesi ve Guraba el Şam adlı gruplara bağlı militanlar, Resulayn’da YPG güçlerine saldırmıştı. Üç gün devam eden şiddetli çatışmalarda en az 70 kişi hayatını kaybetti.

İlk ateşkes görüşmelerinin başarısız olmasının ardından, İslamcı muhaliflerin Türkiye üzerinden getirilen yedi tank ve 50 civarında askeri aracın da olduğu bir güçle bölgeye yeniden saldırdığı ileri sürüldü. Konuyla ilgili bazı görüntüler sosyal medyada yayınlandı.

Cuma günü gruplar arasında ateşkes sağlandığı kaydedildi.

(soL-Dış Haberler)