Peru'da halk sokakta

Peru'nun başkenti Lima'da halk sokaklara döküldü. Polis, sayıları yüzbinleri bulan göstericilere saldırdı.

(soL-Dış Haberler) Cumartesi günü patlak veren eylemlerin sebebinin Başkan Humala'nın üniversite özerkliğini sekteye uğratan ve önemli kamu kurumlarına anahtar noktalara halkın istemediği bürokratları getirme girişimi olduğu belirtiliyor. Temmuz ayında başlayan eylemler, hükümetin 3'ü kritik noktalar olan 10 devlet pozisyonu için yapacağı toplantıların da ertelenmesine neden oldu.

Dün akşamki eylemlerde, Meclis binasına yürümek isteyen yüzbinlerce kişinin önü çevik kuvvet ve sivil polisler tarafından kesildi.

Biber gazı ve tazyikli suyla göstericilere saldıran polis, Bağımsızlık Günü arifesinde huzursuzluk çıkardığını iddia ettiği 15 kişiyi tutukladı.

Üniversiteliler, kamu çalışanları, sendikalar ve muhalefet örgütlerinin katıldığı eylemlerde, ülkenin en büyük sendika konfederasyonu CGPT, halkı birlikte mücadeleye çağırdı.

İktidara geldiği günden sonra, bugün %33'le en düşük destek aldığı zamanı yaşayan Humala, sağlık çalışanlarının grev tehdidiyle de karşı karşıya. Üniversite özerkliğinin tehlike altında olması nedeniyle, ülkede büyük bir öğrenci kalkışmasının da yaşandığı belirtiliyor.