Peres'e verilen Nobel Geri alınsın

Norveç'teki İşçi Partisi vekillerinden Espen Johnsen, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e verilen Nobel Barış Ödülü'nün geri alınmasını savundu.

soL (DIŞ HABERLER) Norveç'in İşçi Partisi vekili olan Espen Johnsen İsrail'in Nobel Barış Ödüllü Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in ödülü hak etmediğini düşünüyor.

Johnsen, NTB'ye yaptığı açıklamada, "Şimon Peres'in Gazze işgalini savunması tüyler ürpertici" diyerek 1994 yılında verilen Nobel Barış Ödülü'ne layık olmadığını belirtti. Bu ödülün dünyada barışa katkı yapan kişilere verildiğini belirten Johnsen, Peres'in bu ödülü iade etmesini önerdi. Gazze'de yaşanan olayların kendisini çok etkilediğini belirten Espen Johnsen, "Gazze'de bombalar altında hayatta kalma mücadelesi veren çocukları düşündükçe, kendime 'acaba ben biricik çok sevdiğim kızımla orada yaşıyor olsam ne yapardım?' sorusunu soruyorum. Kaçacack hiçbir yer yok ve sevdiğin herkesin sorumluluğu senin üzerinde. Buna kalp dayanmaz" diyerek İsrail'in saldırılarını kınadı.
Şimon Peres, 1994 yılında, Yaser Arafat ve zamanın İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Rabin ile birlikte Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.
Nobel Barış Komitesi Genel Sekreteri Geir Lundestad ise "Şimdiye kadar barış ödülü hiç kimse ödülünü geri vermedi. Sadece 1973 yılında ödüle layık görülen Le Duc Tho, ödülü almayı reddetmişti. Ayrıca, Nobel Enstitüsü olarak verilen bir ödülü geri isteme gibi bir hakkımız yok" şeklinde açıklamada bulundu.