Paraguay ihraç edildi, Venezuela MERCOSUR'da

Arjantin, Brezilya, Uruguay ve Venezuela devlet başkanları, Venezuela'nın Güney Amerika Ortak Pazarı'na (MERCOSUR) resmi katılımı öncesi bir araya geldi. Paraguay'ın solcu devlet başkanı Fernando Lugo'nun meclis darbesiyle iktidardan uzaklaştırılması sebebiyle MERCOSUR'dan çıkarıldığı öğrenildi.

Prensa Latina’nın haberine göre Arjantin başkanı Cristina Fernandez, Brezilya başkanı Dilma Rousseff, Uruguay başkanı José Mujica ve Venezuela başkanı Hugo Chavez, Venezuela'nın Güney Ortak Pazarı'na (MERCOSUR) resmi katılımı öncesi özel bir zirvede toplandılar. Paraguay hükümeti ise gelişmeye tepki gösterdi.

Venezuela'nın üyeliği altı yıl önceki birlik toplantısında kabul edilmiş ancak Paraguay parlamentosunda sağ bloğun onay kararına izin vermemesi sebebiyle resmileşememişti.

29 Haziran'da Mendoza kentinde Arjantin, Brezilya ve Uruguay, Paraguay başkanı Fernando Lugo'nun birliğin kabul ettiği demokratik ilkelere aykırı olarak görevden uzaklaştırılması üzerine, bu ülkenin MERCOSUR üyeliğine son vermeye karar vermişlerdi.

Venezuela'nın katılımının bloğa güç vereceği umuluyor.

Ayrıca özel zirveden kısa süre önce Rousseff ve Chavez, Venezuela'nın altı 190AR tipi uçak alımı anlaşmasına imza attılar.

Öte yandan Paraguay'da meclis darbesiyle gelen Franco yönetimi, Paraguay'ın bloktan atılması ve Venezuela'nın alınmasına yaptıkları basın açıklamarıyla tepki göstererek, "Chavez ve arkadaşları geçmiş anlaşmaları hiçe saydılar" dedi.