Papa'dan İsrail ziyareti

Papa 16. Benedictus, bugün, yaklaşık bir hafta sürecek Ortadoğu gezisinin ikinci uğrağı olan İsrail'e gidecek. Papa'nın ziyareti Kudüs'ün mevcut konumu nedeniyle Filistin ile İsrail arasındaki gerginliği yeniden gündeme getirirken, Gazze'ye uğramayacak olması nedeniyle de Filistinlilerin tepkisine yol açtı.

soL (HABER MERKEZİ) Papa 16. Benedictus, Ortadoğu gezisi kapsamında beş günlük ziyaret için ilk durağı olan Ürdün'ün başkenti Amman'dan sabah saatlerinde ayrılarak İsrail'e geçecek. Güvenliği, İsrail İç Güvenlik Servisi Şabak'ın (Şin Bet) VIP koruma birimi tarafından sağlanacak olan Papa, ziyareti sırasında Vatikan Temsilciliği'nin Zeytin Dağı'ndaki konutunda kalacak. İsrail'in, Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile diğer hükümet yetkililerince resmi törenle karşılanacak olan Papa'nın ziyaretinden en yüksek "verim"i almak için karşılama hazırlıklarını aralıksız sürdürdüğü söyleniyor.

Kudüs'te ilk görüşmesini Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Peres'in Kudüs'teki resmi ikametgahında yapacak olan Papa'nın, Hamas tarafından üç yıl önce kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit'in babası Noam Şalit'in de görüşmeye katılması yönündeki teklifi kabul ettiği ve Şalit'in serbest bırakılması çabalarına bizzat yardımcı olmaya çalışacağı sözünü verdiği bildirildi.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de bir araya gelecek olan Papa'nın beş günlük programında, Kudüs'te ve kuzeydeki topraklarda bulunan toplam 23 önemli alan ve siteyi ziyaretin yanı sıra, Nazi Almanyası döneminde ölen 6 milyon Yahudi'yi anmak için kurulan Yad Vaşem Soykırım Müze ve Anıtı ziyareti de bulunuyor.

Filistin İsrail gerginliği
Papa'nın ziyareti, İsrail ve Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi arasında gerginliği yol açtı. Yaptığı bir açıklamayla, İsrail'in, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak gösterme çabalarını kınadıklarını ve kabul etmediklerini ifade eden Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın bürosundan Refik El Hüseyni, Papa'nın Kudüs ziyareti konusunda İsrail tarafı ile herhangi bir diyalog içinde olunmamasına karşın, gerçekte bu konuda bir "savaş"ın da başladığını belirtti.

İsrail tarafının, Doğu Kudüs'ten Papa'nın kalacağı Zeytin Dağı'ndaki resmi konutuna kadar olan güzergahın, Hıristiyanlığa ve İslamiyete ait kutsal bilinen yerlere giden yolların tümüyle İsrail bayraklarıyla donatıldığını belirten Refik El Hüseyni, bunu Filistin halkına karşı kışkırtıcı bir eylem olarak niteledi. İsrail'in aldığı sıkı önlemler de tepkiyle karşılandı.

İsrail ile Filistin arasında ev sahipliği konusunda yaşanan bir diğer gerginlik de, Papa'nın ziyaretini izleyecek basın mensuplarının yararlanması için kurulan iki ayrı basın merkezi nedeniyle çıktı. Doğu Kudüs'te Ambassador Oteli'nde bir basın merkezi kuran Filistin Yönetimi, basın mensuplarına Kudüs Belediyesi'nin kurduğu basın merkezini kullanmamaları çağrısında bulundu. El Hüseyni, İsrail'in Ambassador'daki bu merkezi kapatmaya kalkması durumunda, çadırda bir basın merkezi kuracaklarını da belirtti.

İsrail ve Filistin'de Papa'ya tepki

İsrail Parlamentosu'nun (Knesset) sosyal demokrat partisi Meretz milletvekillerinden Nitzan Horowitz, Papa'nın İsrail'deki tüm etkinliklerini boykot çağrısı yaptı. "Papa, birçok insanın çektiği acıların sorumluluğunu taşır. Bu hafta burada ağırlanacak önemli konuk, kilise muhafazakarlarının en katılarından biri" diyen Horowitz, Papa'nın getirdiği mesajın bir şefkat, anlayış ve hoşgörü değil de, "katılık, aşırılık, ve umursamazlık" mesajı olduğunu söyledi. Knesset'in aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinden bir grup da Papa'yı "Yahudi karşıtı" ve "Yahudi halkının düşmanı" diye tanımladı.

Papa'nın programında Gazze'nin yer almayışına tepkiler de oldu. Gazze'deki "Ablukaya Karşı Halk Komitesi" Başkanı, milletvekili Cemal El Hudari, Papa 16. Benediktus'a Gazze'yi ziyaret etmesi çağrısında bulundu. El Hudari, "Papa'nın, Siyonistlerin düşmanlığının ve ambargonun etkilerini, Gazze halkının sıkıntılarını yakından görmesini istedikleri"ni belirtti.

Yanlış zamanlama

Gazze'de, az sayıdaki Katolik toplumunun lideri Manuel Mussalim de Papa'nın programında Gazze'nin bulunmamasına karşı tepkisini dile getirerek, "kendisine niye geldiğini, Hıristiyanlara, Yahudilere ve Müslümanlara ne demek niyetinde olduğunu soracağız" demişti. Musalim, ayrıca, Papa'ya, "Kudüs işgal altındayken kutsal yerleri ziyaret için zamanlamanın doğru olmadığını" söyleyeceklerini de belirtmişti.