Papa Türkiye'nin AB üyeliğini istememiş

İngiliz Guardian gazetesi, WikiLeaks'in yayınlanan yeni belgelerinde "Papa 16. Benediktus'un Müslüman Türkiye'nin AB dışında tutulmasını istediğinin" ortaya çıktığını bildirdi.

WikiLeaks'in yayınladığı son belgeleri konu alan bugünkü haberinde Guardian, belgelere göre Papa 16. Benediktus'un Türkiye'nin AB'ye üyeliğine karşı olduğunu ve Vatikan'ın bu yönde görüş oluşturmasına çalıştığını yazdı: "Papa, Vatikan'daki Türkiye'nin AB'ye katılımıyla ilgili büyüyen karşıtlığın sorumlusu..."

Habere göre, Vatikan'ın 2004 öncesinde Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda tarafsız olmasına karşın, 2004 yılında Joseph Ratzinger'in (Papa 16. Benediktus) papa olmasından sonra Müslüman bir ülkenin AB'ye katılımına karşı çıktığını söylediğini bildirdi.

Vatikan'daki Yabancı Devletlerle İlişkiler Sekretaryası Müsteşarı Piskopos Pietro Parolin'in, Amerikalı diplomatlara Ratzinger'in Türkiye ile ilgili görüşünün Vatikan'ın resmi görüşünü yansıtmadığını söylediğinin ortaya çıktığı belirtilen haberde, "Amerikalı diplomat, Ratzinger'in Müslüman bir ülkeyi AB'ye almanın, Avrupa'nın Hristiyan kurumlarını zayıflatacağına inandığını kaydediyor" denildi.

Ratzinger daha ılımlı hale gelmiş
Belgelerde 2006 yılından sonra Papa Ratzinger'in görüşlerinde daha ılımlı bir tavır oluştuğu yazılan haberde, Papa'nın ABD'li diplomatlara "Vatikan katılıma açıktır ve Türkiye'nin Avrupa'daki yerini almak için AB'nin Kopenhag kriterlerini karşılaması gerekmektedir" dediği kaydedildi.

Belgede ayrıca "Korkulardan biri, Türkiye'nin dini özgürlükler konusunda gerekli ilerlemeyi yapmadan AB'ye girmesidir. Parolin, AB üyelerinin ve ABD'nin bu konularda Türk hükümetine baskı yapacağında ısrar ediyor" ifadeleri yer aldı.

ABD Türkiye için lobi yapıyormuş
Belgelerde Amerikan hükümetinin Roma ve Ankara'da Türkiye'nin AB üyeliği için lobi yaptığının ortaya çıktığı da belirtilen haberde, belgedeki bu yöndeki şu ifadelere yer verildi:

"Üst düzey bir Amerikalı yetkilinin Vatikan'ı ziyaret ederek, Türkiye ve entegrasyon konusunda olumlu bir mesaj için daha fazlasının yapılmasında Vatikan'ı teşvik etmesini umuyoruz."
(soL-Dış Haberler)