Papa prezervatife karşı

Papa 14. Benedikt, Afrika turunun ikinci gününde son dönemde dozajı artan Vatikan gericiliğine yeni bir inci ekledi: Prezervatif kullanımı AIDS hastalığını azaltmaz, artırırmış.

soL (HABER MERKEZİ) Bir hafta sürecek olan Afrika turuna Kamerun'dan başlayan Papa 14. Benedikt, turun ikinci gününde yaptığı açıklamayla Vatikan gericiliğine yeni bir örnek oluşturdu. Prezervatif kullanımının AIDS hastalığının yayılmasını yavaşlatmayacağını, bilakis hızlandıracağını iddia eden Papa, başta Afrika'da hastalıkla mücadele eden sağlık örgütleri olmak üzere pek çok kişi ve kurumun tepkisini çekti.

Fransa tavır aldı
Papa'nın yaptığı açıklamaya karşı en üst düzey tepki Fransa hükümetinden geldi. Fransa Dışişleri Bakanı'nın sözcüsü Eric Chevallier haftalık rutin basın toplantısında konuyu ele aldı ve Papa'nın açıklamasını kınadı.

"Fransa, 14. Benedikt'in açıklamalarının yaratacağı sonuçlar konusunda duyduğu derin endişesini ifade etmektedir" diyen Chevallier, prezervatif kullanımının, eğitim ve sağlık taramalarıyla birlikte AIDS virüsünün yayılması karşısıdna alınan en temel üç önlemden biri olduğunu söyledi.

Chevallier, "Kilise doktrini konusunda hüküm vermek bize düşmese de Papa tarafından dile getirilen sözlerin insan hayatının korunması için gereken acil ihtiyaçları ve kamu sağlık politikalarını tehlikeye düşürdüğünü düşünüyoruz" dedi.

Papa gelecek diye tezgahları yıktılar
Öte yandan, Papa'nın Kamerun ziyareti Kamerunlu işportacıların ekmeklerinden olmasına neden oldu. Papa'nın ziyareti için Başkent Yaounde çapında yapılan hazırlıklar arasında, işportacıların dükkan ve tezgahlarının parçalanması da vardı.

Afrika'nın en büyük ekonomilerinden biri olan Kamerun'un başkenti Yaounde'de pek çok insan kayıt dışı işporta tezgahları yoluyla para kazanıyor. Bazıları kilitlenebilen beton kabinler halinde olan tezgahlarda çoğunlukla ithal elektrikli eşyalar ve cep telefonları satılıyor.

Papa ziyaretinden önce polis ve asker desteğiyle yapılan operasyonlarda başkentteki bütün tezgahlar içindeki eşyalarla birlikte yerle bir edildi. Halkın da tepkisini çeken bir şiddetle gerçekleştirilen operasyonlarda, dükkanlarını kurtarmak için direnen çok sayıda işportacı da öldüresiye dövüldü ve tutuklandı.

Reuters haber ajansına demeç veren üst düzey bir polis yetkilisi ise, işportacıların önceden kendilerine yapılan uyarılara aldırış etmediğini ve "Papa'nın gelişi nedeniyle polisin güç kullanmak zorunda kaldığını" söyledi. Yetkili ayrıca "geleneksel Afrika konukseverliğine göre, misafir geleceği zaman evinizi temizlemeniz gerekir" dedi.