Papa’dan kapitalizm dersleri

İtalya’da gerçekleştirilecek G8 zirvesi öncesi Papa, yaptığı açıklamada kapitalist sistemin ağır çarpıklıkları ve başarısızlıklarla dolu olduğunu söyledi. Papa’ya göre finansal krizle birlikte daha da ortaya çıkan sorunların düzeltilmesi için ise sistemi etik değerlere “geri döndürecek” bir küresel siyasi otorite gerekiyor.

soL (DIŞ HABERLER) Dünya'nın en büyük ekonomisine sahip ülkelerin katılacağı kritik G8 zirvesi öncesinde zirvenin yapılacağı İtalya'ya komşu Vatikan'dan ilginç açıklamalar geldi. Küresel krizden çıkışın halen görünmediği günlerde dünya çapında gittikçe yaygınlaşan kapitalizm tartışmalarına Papa XVI. Benedict de katıldı.

"Dizginsiz kapitalizm" ve "kontrol edilmeyen piyasaları" eleştiren Papa, ayrıca dünya çapında kürtaj ve doğum kontrolünü desteklediklerini söylediği uluslararası yardım kuruluşlarına da çattı. Mart ayında Afrika'ya yaptığı geziden hayli etkilendiği görülen Papa'nın açıklamalarının zirve liderleri tarafından dikkate alınması ise düşük bir olasılık olarak gözüküyor.

Yorumcuların önemli bir kısmı, Papa'nın açıklamalarını küresel politikaya müdahale etme hevesinin bir yansıması olarak yorumladılar. İtalya'da tepki toplayan açıklamaya verilen cevaplarda Papa'ya ülkelerin içişlerine karışmaması çağrısı yapıldı.

Ekonomide küresel standartlar oluşturulmasını savunan Almanya ve İtalya gibi ülkelerle paralellik gösteren açıklamalarında Papa, başta finansçılar olmak üzere ekonominin bütün oyuncularını etik değerlere tekrar sahip çıkmaya çağırdı. Küreselleşmeyi tamamen reddetmediğini belirten Papa, önemli olanın "varlıkların yeniden dağıtım mekanizmalarının" düzenlenmesi olduğunu ve dünya çapında ortak kuralların ve standartların hayata geçirilmesinin gerekli olduğunu belirtti.

Papa'ya göre "dünya siyasi otoritesi" mevcut krizi iyi yönetmek, daralan ekonomileri canlandırmak ve bunları yaparken de küresel eşitsizliklerin daha da artmasını engellemek zorunda. Dünya üzerindeki herkesin adalete ve haklara saygı duyması gerektiğini ve bunun da yasalarca garanti edilmesini belirten Papa'ya göre işletmeler artık yeni bakış açıları kazanmalı ve "işçilerinin haysiyetlerine" saygı duymalı.

İyi şeyler yapma amacının mevcut sistemle çelişmesinin önüne geçilmesi gerektiğini savunan Papa ayrıca finansçılara da yaptıkları işlerin etik yönlerinin keşfetmeleri, karmaşık enstrümanları kötüye kullanmamaları ve para biriktiren insanlara ihanet etmemeleri öğütlerinde bulundu.