Panetta’dan Suriye’ye Mısır formülü

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta CNN’in Pentagon muhabiri Barbara Starr’a Tunus’ta verdiği özel röportajda “Esad gitsin, Suriye ordusu kalsın” dedi. Panetta’nın bu açıklaması, akıllara Mısır’da uygulanan geçici askeri hükümet formülünü getiriyor.

Panetta, CNN Pentagon muhabiri Barbara Starr’a yaptığı açıklamada “Bence Esad gittikten sonra ki gidecek, ülkede istikrarı sağlamak çok önemli. Bunu yapmanın yolu da demokratik bir hükümete geçişi sağlayabilmeleri umuduyla ordunun, polisin, güvenlik güçlerinin olabildiğince etkili olmasıdır” dedi.

Esad’ın devrilmesi durumunda ortaya çıkabilecek siyasi boşluğun nasıl doldurulacağı konusunda tartışmalar sürerken Panaetta’nın bu çıkışı, Mısır’dakine benzer bir geçiş sürecinin Suriye’de de uygulanmaya çalışılacağı sinyallerini veriyor.

Buna göre, ordunun belirli kesimleri bir araya getirilerek Mısır’daki Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ne benzer bir geçici askeri konsey oluşturulacak. Bu askeri konseyin muhtemel görevleri ise ülkeyi seçimlere götürmek ve anayasayı hazırlamak.

Panetta’nın açıklamalarına paralel olarak, geçen hafta Fransız Le Figaro gazetesinin bir haberinde, Esad sonrasında Suriye’de oluşturulacak bir askeri konseyin başına, Şam’dan Fransa’ya kaçan General Manaf Tlass’ın getirilmesinin gündemde olduğu iddia edilmişti.

Ayrıca Suriye’de, Mısır’da olduğu gibi ABD destekli Müslüman Kardeşlerin bu “demokratik geçiş sürecinde” önemli bir rol alması bekleniyor.

Panetta, dün Mısır’a yaptığı ziyarette ABD’nin Mısır’ın “demokratik geçişine ve istikrarına” olan desteğini yinelemiş ve Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi (SCAF) Başkanı Hüseyin Tantavi ile yaptığı görüşmede SCAF ve Tantavi'nin "demokratik geçiş sürecindeki" rolünü övmüştü.

(soL- Haber Merkezi)