Pakistan'da sular durulmuyor

Pakistan ve Afganistan'daki şiddet olayları gün geçtikçe artarken, ABD ve müttefiklerinin sıkışmışlığı da giderek daha fazla açığa çıkıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Pakistan askeri birlikleri, bir kez daha sınırı geçmeye çalışan ABD güçlerini ateş açarak durdurdular. Pakistanlı istihbarat subaylarının aktardığına göre, önceki gece Kuzey Veziristan bölgesinde sınırı geçen iki ABD helikopteri, Pakistan birliklerinin açtığı ateş sonucu Afganistan'a geri döndü.

ABD, resmi ağızlardan, Afganistan'daki durumun müdahalenin başlangıcından bu yana en kötü noktada olduğunu itiraf ettikten sonra, yeni bir askeri strateji geliştirmeye başladı. Bu stratejinin önemli maddelerinden biri, Pakistan sınırları içine, Pakistan hükümetine bildirmeksizin ve izin almaksızın operasyonlar düzenleyebilme yetkisiydi. Bush'un da onayladığı bu karara, Pakistan ordusu sert karşılık verdi. ABD'nin her sınırı geçmeye çalışmasında, çatışmalar yaşanıyor. Pakistan, bunun yanı sıra, terörizme karşı savaşta çok kararlı olduğunu, gerekirse ABD'nin ülke içinde göstereceği "sıcak noktalarda" Taliban militanlarına karşı operasyonlar yürütebileceğini açıklamıştı.

Pakistanlı liderler ucuz kurtulmuş
Ortam, özellikle başkent İslamabad'daki Batılıların konakladığı Marriott Oteli'nde yaşanan büyük çaplı patlama ve onlarca ölü sonrası, daha da gerginleşmişti. Dün İçişleri Bakanlığı'ndan Rehman Malik'in ifadesine göre, Pakistan liderleri, hafta sonu bomba yüklü araçla patlatılan otelde yemek yiyeceklerdi, fakat son dakikada programlarını değiştirdiler.

Bu açıklamayla, yapılan eylemin büyüklüğü daha da görülür oldu. Pakistan'ın en sıkı korunan otellerinden biri olan mekandaki patlama, aslında liderleri hedef almıştı. Liderler o sırada olay yerinde bulunsalar, ülkenin tam bir kaosa sürükleneceği açıktı.

Afganistan elçisi kaçırıldı
Peşaver'de, Afganistan Başkonsolosu Abdul Halik Farahi, silahlı militanlarca kaçırıldı. Militanların, diplomatın aracını şehir içinde pusuya düşürdükleri, şoförü öldürdükten sonra Farahi'yi kaçırdıkları öğrenildi.

Afganistan'ın güneybatısındaki Farah bölgesinde de, bir askeri üs inşaatında çalışan 140 işçi kaçırıldı. Bu, şimdiye kadarki en kalabalık kaçırma olayı. Farah Valisi Rohul Amin, konuyla ilgili açıklamasında "masum işçilerin salıverilmesi için görüşmeler sürüyor. Olayı askeri karıştırmadan, barışçıl yollardan çözmek istiyoruz" dedi.