Pakistan'da sivil katliamı kapıda

ABD'den gerekli maddi ve siyasi desteği alan Pakistan yönetimi Svat Vadisi'ndeki Taliban kuvvetlerine karşı büyük bir operasyon başlattı. Bölgedeki nüfusun yoğunluğu ve Pakistan Ordusu'nun sicili bir insanlık trajedisi yaşanabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

soL (DIŞ HABERLER) ABD'nin, Taliban'ın eline geçmesinden çekindiği Pakistan'da Taliban güçlerine karşı ordu operasyonlara başladı. Ülkenin kuzey batısındaki Svat Vadisi'ne ilerleyen Pakistan ordusu'nun sicili ve bölgedeki yoğun nüfus sivil kayıpların artacağına yönelik endişelere neden oluyor. ABD'nin "istikrarı tesis etmeye çalıştığı" Afganistan'ın Farah eyaletinde çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 120 kişinin ABD Havakuvvetleri'ne bağlı uçaklardan ateşlenen füzelerle ölmesinin ardından Pakistan'da da benzer görüntülerin orataya çıkabileceğinden endişe duyuluyor.

Obama: Ortak düşman Taliban
Pakistan Başbakanı Yusu Rıza Gilani perşembe günü Pakistan Ordusu'nu kuzey batı bölgesinin yüzde 90'ının kontrol altında tutan ve başkent İslamad'a 10 kilometre kadar sokulan Taliban güçlerinin yok edilmesi emirini verdi. Gilani, ülkenin güvenliği ve yurttaşlarının can güvenliğini sağlamanın Pakistan ordusunun görevi olduğunu belirtirken ABD'nin Başkenti Washington'da ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Pakistan Devlet Başkanı Asıf ali zerdari katıldı. "Ortak hedefimiz El Kaide" diyen Obama, Taliban'ın Pakistan ve Afganistan'daki güvenli bölgelerinden ülkelerine yönelik saldırılar planladığını iddia etti. Obama "Stratejimiz, temel bir gerçeği yansıtmaktadır: O da şudur: Pakistan'ın, Afganistan'ın ve ABD'nin güvenliği, birbiriyle bağlantılıdır" dedi.

İnsanlık dramı kapıda
Uluslararası Kızılhaç Taliban ile askerlerin çatışmasından kaçan 500 bin kişinin yaşam koşullarının zorlaştığı belirtiliyor. Kızılhaç yetkilileri 120 bin kişiye yemek sağlanabildiğini ve bu kişilerin kalacak yerlerinin dahi olmadığını duyurdu. Yaşadıkları yerlerden daha güvenli bölgelere gitmeyenlerin de yaşamlarından endişe ediliyor. Ordunun savaş uçakları, ağır toplar, helikopterler ve piyadelerle saldırdığı Svat Vadisi'ne düzenli olarak elektirik sağlanamadığı, içme suyunun tükenmekte olduğu duyruldu. Taliban askerlerinin kontrol altına alması nedeniyle çatışmaların şiddetlendiği, Mingora'dan 200 bin kişinin kaçtığı, ancak 500 bin kişinin yaşamayaya devam ettiği belirtiliriken, ordunun sivil kayıpları tırmandırmasından endişe ediliyor. Öte yandan görgü tanıkları gerek Taliban'ı gerekse Pakistan Ordusu'nun sivillere ateş açmakla suçluyor.

Pakistan'da bulunan nükleer silahların Taliba'ın kontrolüne geçmesinden enidişelenen ABD sivil kayıpların "azalması" için 10 milyar dolarlık bir
yardıma hazır olduklarını açıkladı. Zayıf bir hükümeti olduğu belirtilen ülkede ordu ishtihbaratı ve devlet yetkililerin önemli bir kısmı Taliban'ı desteklediği örgüte haber sızdırdıkları söyleniyor. Bu nedenle hükümetin Taliban'a sert bir yanıt vererek gücünü tatıntayı hedeflediği söyleniyor.

Sivil kayıpları var
Son 12 ayda 60'dan fazla intihar saldırısı ile sarsılan Pakistan, Taliban'ın kuzey kentlerinde yönetimi ele geçirmeye başlamasının ardından Svat Vadisi'ne operasyon başlattı. BBC İslamabad muhabiri İlyas Han, Kuzeybatı yönüne ilerleyen Pakistan ordusunun 40 kilometrelik bir alanda direnişle karşılaştığını ve şiddetli çatışmaların çıktığını duyurdu. Ajanslar çatışmalarda Pakistan Ordusu'na bağlı askerler ve Taliban kuvvetlerinden ölenlerin olduğunu kaydederken, sivillerin de iki ateş arasında kaldığını duyurdu. Şu ana kadar çatışmalarda 25 sivil, 90'a yakın Taliban militanının ve 15 Pakistan askerinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.