Pakistan Taliban'ından IŞİD'e katılım

Pakistan Taliban'ından üst düzey bir isim, örgüte bağlı bazı liderlerin IŞID'e katıldıklarını açıkladı.

Pakistan'daki Taliban güçleri adına konuşan ve adını vermek istemeyen Pakistan Talibanı liderlerden biri,örgüte bağlı bazı liderlerin kendilerine ihanet ederek IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti) bağlılıklarını açıkladığını söyledi. IŞİD'e bağlılığını açıklayanların Hangu, Peşaver, Orakzay, Kurram ve Hayber'deki komutanlar olduğu öğrenildi.

BBC Urdu'ya konuşan lider, örgüt sözcüsü ve önde gelen isimlerinden Şehidullah Şehid'in de "Molla Muhammed Ömer'in liderliği konusunda şüpheye düştüğü" gerekçesiyle IŞİD safına geçtiğini belirtti.

'Ayrılmasınlar diye ikna etmeye çalıştık'
BBC'nin görüştüğü lider, söz konusu grupların yaklaşık dört-beş ay önce IŞİD'e katılma kararı aldıklarını ve bu kişileri IŞID'e katılmamaları için ikna etmeye uğraştıklarını belirtirken bundan sonuç alamadıklarını ve kendilerine en büyük zararı, IŞİD saflarına geçen Orakzay komutanı Said Han'ın verdiğini ifade etti. Said Han, birçok kişi tarafından "sabit fikirli" olarak tanımlanıyor. Daha önce de Pakistan Talibanı liderleriyle Said Han arasında ideolojik uyuşmazlıklar nedeniyle sorun çıktığı iddia edilmişti.

Kaynak, örgütün halen Molla Ömer'i dini lider olarak gördüğü ve Molla Feyzullah'ın örgütün başında olduğunu ifade ederken IŞİD'e katılarak kendilerine ihanet edenlerin örgütü etkilemeyeceğini belirtti.

Peşaver'de IŞİD yanlıları artıyor
Kurban bayramında Pakistan'daki Taliban güçlerinin IŞİD'e destek veren bir mesaj yayımladıkları ileri sürülmüş ancak bu mesaj teyit edilememişti. Bu mesaj üzerine İslamabad'daki BBC muhabiri Şaima Halili, IŞİD ve Pakistan Talibanı arasında somut bir anlaşma olduğuna dair herhangi bir gösterge olmadığını belirtmişti.

Gazeteci Halili, son zamanlarda özellikle Peşaver kentinde IŞİD yanlılarının arttığını ve sokaklarda bildiriler dağıttığını da sözlerine eklemişti. Taliban'ın Pakistan'daki destekçileri, 1997'den bu yana İslamabad hükümetine karşı silahlı mücadele yürütüyor.