Pakistan Şangay Örgütü’ne yakınlaşıyor

Pakistan Şangay İşbirliği Örgütü’ne katılmak isterken, ülkenin ABD yanlısı bir tutum sergilemesi özellikle örgüt içinde Hindistan’la çatışma nedeni olabilir.

soL (DIŞ HABERLER) Rus haber ajansı Ria Novosti'nin bir haberine göre Pakistan Şangay İşbirliği Örgütü'ne katılmak istiyor. Ajansın haberine göre Orta Asya ülkelerinin bölgede ABD nüfusunu kurmak üzere oluşturulan siyasi işbirliğine katılmak isteyen Pakistan'ın işbirliği örgütünde gözlemcisi bulunuyor.

Rusya'nın Ural bölgesinin Yekateringburg kasabasında yapılacak olan 2 günlük zirveden önce Pakistan'ın böyle bir talepte bulunması zirvenin gündem maddelerinden birini de belirlemiş oldu. Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, ajansa yaptığı açıklamada Pakistan'ın birliğe katılımının önemli olduğunu belirtti ve "Örgüt bölgesel güvenlik ve ekonomik işbirliği için önemli bir platform. ŞİÖ'nün tüm programlarına katılmayı ve hedeflerini yerine getirmesi için gerekli olan her katkıyı sunmayı istiyoruz" dedi. Hindistan, İran ve Moğolistan gözlemcilerle birlikte toplantıya katılacak olan Pakistan ve Rusya arasında bir süredir işbirliği ve ilişkiler anlamında ileriye yönelik adımlar atmıştı.

Rusya'da yapılacak olan zirvede Rusya, Çin, Kazakistan, Tacikistan, Kırgizistan ve Özbekistan temsilcileri öncelikli olarak güvenlik konularını tartışacak, önemli başlıklardan ikisi ise ekonomi ve enerji işbirlikleri olacak. Kuzey Kore'yle ilgili tartışmalar da gündeme alınacak başlıklardan biri olacak.

Örgütün genişlemesinin uzun ve zorlu bir süreç olacağını belirten Nikonov, ŞİÖ'nün ajandasında genişleme olmadığını ama daha geniş bir örgütün daha etkili olacağını vurguladı. Siyaset Kurumu başkanı ve Moskova merkezli Uluslararası Üniversitesi tarih ve siyaset bilimi müdürü olan Viaşeslav Nikonov, örgütteki gözlemcilerin farklı kaygılarla örgüte katılmak istediğine dikkat çekti. İran'ı örnek veren Nikonov, İran'ın güvenlik nedenleriyle tam üyelik istediğini belirtti. Ancak Moğolistan'ın batı yanlısı bir hükümetle bu tür bir talepte bulunmasının ise farklı bir durum olduğunu belirtti. Pakistan söz konusu olduğunda ise Hindistan ve Pakistan arasındaki uçurumdan dolayı tam üyeliğin oldukça karışık bir süreç olacağını vurguladı.