Pakistan ABD'ye boyun eğdi

Son dönemde Taliban'la yürüttüğü ateşkes görüşmeleri nedeniyle ABD ve Afganistan hükümetinin baskısı altında kalan Pakistan, ateşkese rağmen örgüte karşı kapsamlı bir operasyon başlattı.

soL (DIŞ HABERLER) Pakistan'da hükümetin bir süredir ateşkes amacıyla görüştüğü Taliban'a ve örgüte yakın yerel aşiret liderlerine karşı operasyon başlattığı bildirildi. Pakistan ordusu, Peşaver kentinde başlattğı operasyon kapsamnda yolları kapatarak sokağa çıkma yasağı ilan etti ve dükkanların kapatılmsı talimatı verdi. Bölgedeki Taliban liderlerinden Betytullah Mehsud, operasyon nedeniyle hükümetle yürüttükleri ateşkes görüşmelerini askıya aldıklarını açıkladı.

Pakistan ordusu, Taliban destekçilerinin saklanabileceği dağlık bölgelere ateş açarak, Afganistan sınırındaki yollarda da askeri araç ve tanklar konuşlandırdı. Bölgede henüz şiddetli bir çatışma yaşanmadığı kaydedildi.

Pakistan'ı Taliban'a karşı yeterince savaşmamakla suçlayan Afganistan yönetimi ve ABD, iki ay önce kurulan Pakistan hükümetinin Taliban'la ve yerel aşiretlerle yaptğı ateşkesten duyduğu memnuniyetsizliği sık sık dile getiriyordu. Bu nedenle Afganistan ve ABD'nin Pakistan'a müdahale edebileceği yönüdeki görüş, ay başında Afganistan'daki ABD güçlerinin Pakistan'a düzenediği hava saldırısında 11 Pakistan askerinin ölmesiyle güçlenmişti. Bu olayın ardından Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin Pakistan yönetimini müdahaleyle tehdit etmesi de Pakistan'da büyük tepkiyle karşılanmıştı.

Pakistan yönetiminin ateşkese rağmen operasyon başlatma kararı alması, Afganistan hükümeti ve ABD'nin baskıları nedeniyle geri adım attığı yorumlarına neden oldu.