Pakistan: ‘ABD İHA’larının öldürdüğü 10 kişiden 8'i sivil’

Pakistan İçişleri Bakanı, ABD İHA’larının Pakistan’da düzenlediği saldırlar sonucunda ölenlerin yüzde 80’inin sivil olduğunu söyledi.

Pakistan İçişleri Bakanı Rehman Malik yaptığı bir açıklamada, Amerikan İnsansız Hava Araçları (İHA) tarafından öldürülen insanların çoğunun masum siviller olduğunu söyledi.

PakNationalists Forumu’dan Ahmed Kureyşi ise Rusya merkezli Russia Today (RT) gazetesine yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanı Malik’in yönelttiği bu suçlamanın ABD’nin Pakistan’da yürüttüğü diplomatik faaliyetler açısından “büyük bir darbe” olduğunu söyledi. “Amerikalılar İHA saldırılarının Pakistan’ın iyiliği için yaptığını söylüyor ama Pakistanlıları ikna etmekte zorlanıyor” diyen Kureyşi, Pakistan’ın “içinden” üst düzey bir yetkili tarafından dile getirilen bu suçlamanın ABD’nin konumunu zedelediğini ifade ediyor.

Kureyşi ayrıca, Pakistan’ın kendi topraklarında düzenlenen İHA saldırılarını engellemenin bir yolunun, hava sahasını ABD’ye kapatmaktan geçtiğini belirtirken, işlerin daha da ciddileşmesi durumunda, Pakistan’ın ABD İHA’larından birini düşürme yoluna gidebileceğini ifade ediyor.

“İHA’ların altında yaşamak”
İçişleri Bakanı’nın bu iddiası Stanford ve New York Üniversitesi’nin yürüttüğü “İHA’lar altında yaşamak” (Living under drones) başlıklı bir araştırmayla da doğrulanıyor. Araştırma raporunu hazırlamak için 9 ay boyunca Pakistan’da çalışmalarını yürüten araştırmacılar, İHA saldırılarından kurtulanlar, saldırılara tanık olanlar ve saldırılarda ölenlerin yakınlarından oluşan toplam 130 kişi ile röportaj gerçekleştirdiler.

Bu araştırmanın sonucuna göre, ABD İHA’larının Pakistan’da gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda ölenlerin sadece yüzde 2’sinin üst düzey militanlar olduğu ifade ediliyor.

Raporda ayrıca, Pakistanlıların saldırı olabileceği endişesiyle düğün veya cenaze gibi toplu etkinliklere katılmaktan çekindiği belirtiliyor. Örneğin, 17 Mart 2011’de düzenlenen İHA saldırısı sonucu yaklaşık 42 kişi hayatını kaybetmiş ve bunlardan yalnızca 4’ünün El Kaide bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı. Olayın çarpıcı yanı ise bu insanların bir krom madeninin mülkiyeti konusundaki anlaşmazlığı çözmek için bir araya gelmiş olmasıydı.

Araştırmanının gösterdiği bir başka sonuç ise İHA saldırıları sonucundan hayatını kaybeden sivil sayısının ABD’nin kabul ettiğinden çok daha fazla olması. Zaten ABD tarafından yapılan açıklamalarda İHA'ların sivil ölümlere "nadiren" yol açtığı ısrarla yineleniyor. Bununla birlikte, ABD kaynakları, İHA’ların ölüm saçtığını dile getiren gazeteci ve kuruluşları "El Kaide yanlısı" ve "terörist" şeklinde suçlayarak saldırılarını meşrulaştırmaya çalışıyor.

Araştırmanın gösterdiği diğer bir önemli sonuç ise, çok sayıda sivil ölüme neden olan İHA saldırılarından dolayı Pakistan halkının ABD’ye karşı büyüyen öfke. İnansız hava araçları tarafından sivillerin öldürülmesi, Pakistan'da sendikalar ve insan hakları örgütleri tarafından protesto ediliyor.


Göstericilerin taşıdığı pankartlarda “İHA’lar uçuyor, çocuklar ölüyor” ve “Katil İHA’lar” ifadeleri yer alıyor

“İHA’lar sivilleri vuruyor”
ABD İHA’larının sivilleri katlettiğini gösteren başka bir araştırma ise İngiltere merkezli bağımsız bir araştırmacı gazetecilik örgütü olan Araştırmacı Gazetecilik Bürosu’ndan (BIJ) gelmişti. BIJ, ABD'nin drone olarak da adlandırılan İHA'larla düzenlediği saldırıların, Pakistan'da sivil ölümlere yola açtığını kanıtlayan çalışmalar yürütmüştü. BIJ’ın hazırladığı raporda, 2004 yılından 2012 Mayıs ayına kadar Pakistan'da düzenlenen İHA saldırılarında ölenlerin toplam sayısının 2440 ile 3113 arasında değiştiği, bu rakamın 479 veya 821'ini sivillerin oluşturduğu ifade edilmişti. Ölen sivillerden 184’ünün ise çocuk olduğu açıklanmıştı. Yine raporda Obama'nın göreve gelişinden bu yana Pakistan'daki İHA saldırılarının önemli ölçüde arttığı vurgulanmıştı

ABD, kurtarma ekipleri ve sivillere de saldırıyor
"El Kaide ve Taliban ile mücadele ettiği"ni ileri süren ABD düzenlediği İHA saldırılarda savaş suçu olarak da Kabul edilen “ikinci saldırı taktiğini” uyguladığı daha önce ortaya çıkmıştı. Buna göre, ilk saldırının düzenlenmesinin ardından, olay yerine ölüleri ya da yarlıları almak için gelen kurtarma ekiplerine ya da yakınlara yönelik ikinci bir saldırı daha gerçekleştiriliyor.

2010’da Wikileaks tarafından yayınlanan bir videoda, ABD ordusuna ait bir Apache model helikopterin Bağdat’ta direnişçileri hedef alan bir saldırı gerçekleştirdiği ve İki Reuters muhabirinin de öldüğü saldırı sonrasında olay yerine yaralı bir adamı kurtarmak için gelen silahsız kişilerin üzerine başka bir helikopterin zırh delici mermilerle saldırdığı ortaya çıkmıştı.

(soL- Dış Haberler)