Pakistan’a müdahale gündemde

Taliban’ın Pakistan hükümeti karşısında ilerleyişinden tedirgin olan ABD, Pakistan’a daha çok müdahale etmenin yollarına bakıyor. Doğrudan askeri müdahale opsiyonlar arasında.

soL (DIŞ HABERLER) Pakistan'da yükselen Taliban-hükümet çatışmasını adeta kendi savaş cephesi olarak görmeye başlayan ABD yönetimi, çatışmalara müdahale etmenin yollarını arıyor.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, önceki gün Kongre'ye yaptığı konuşmada, Pakistan için bütçeden acil olarak 400 milyon dolarlık bir fon oluşturulması çağrısında bulundu. Gates, Pakistan ordusuna aktarılacak bu kaynağın özellikle ülkenin batısında şiddetlenen çatışmalarda kullanılacağını söyledi. Gates, "Bu fon olmazsa, Pakistan ordusu operasyonlarını en geç iki hafta içinde bitirecek" diye konuştu.

"Süper" kontrol
Gates, Pakistan ordusundaki kontrgerilla birliklerinin eğitimi ve donanımı için ayrılacak bu fonun "tamamen Pentagon denetiminde olması gerektiğinin" de altını çizdi.

Gates'in önerisi, Taliban'la Pakistan sınırları içinde henüz resmi olarak savaşmayan ABD'nin, dolaylı olarak savaşa başlaması ve Pakistan'a doğrudan bir müdahalede bulunması anlamına geliyor.

Öte yandan söz konusu yardım üzerinde Pentagon'un "tam kontrol"e sahip olması durumu, Kongre'de bir kriz başlığı oluşturuyor. Mevcut yasalara göre böylesi bir kontrol, ancak savaş bölgelerinde mümkün olabiliyor. Ancak Pakistan'ın tüm hassasiyetine rağmen savaş bölgesinin dışında yer alması, Kongre'de muhalefetin tasarıya destek vermesini zorunlu kılıyor. Bunun ne kadar mümkün olacağı ise henüz belli değil.

"Yardım olmazsa hükümet çöker"
ABD ordusunun Ortadoğu'daki faaliyetlerinden sorumlu Merkez Komutanlığı Komutanı Orgeneral David Petraeus da, önceki gün yaptığı açıklamada fonun aciliyetini teyit ve tekrar etti.
Pentagon yetkilileri tarafından son günlerde sıkça tekrar edilen tespiti yineleyen Orgeneral Petraeus, "Acilen yardımda bulunulmazsa, Pakistan hükümeti çökebilir" diye konuştu.

"Taliban + nükleer silah = Felaket"
Hatırlanacağı üzere, hükümetinin ilk 100 gününü değerlendirmek için geçen Çarşamba konuşan ABD Başkanı Barack Obama da, Pakistan hükümetinin hassas durumuna işaret etmişti. "Pakistan'ın bağımsızlığına saygı duyuyoruz, ama Pakistan'ın istikrarlı olmasında çok büyük stratejik çıkarlarımız, çok büyük ulusal güvenlik çıkarlarımız var. Sürecin sonunda, Pakistan'ın nükleer silaha sahip militan bir ülke haline gelmesine izin veremeyiz" diye konuşmuştu. Obama'nın ifadeleri, "doğrudan müdahale" iması olarak yorumlanmıştı.
Pakistan'ın büyük ölçüde Hindistan'a karşı ve ABD eliyle yaratılan nükleer silah stoğu, ABD'yi en çok kaygılandıran başlıklardan biri. Hükümetin Taliban'a geçmesi durumunda nükleer silahların tasarrufu da Taliban'a geçecek. Bu durum, ABD için bölgede yeni bir kriz başlığı anlamına geliyor.