Özgür Suriye Ordusu militanı BBC'ye Türkiye'de aldıkları eğitimi anlattı!

BBC, Türkiye'de bulunan bir kadın Özgür Suriye Ordusu militanı ile röportaj yaptı. Röportajda Türkiye'de askeri eğitim aldığını söyleyen kadın, Adana'daki gizli üste sayısını bilmediği çok sayıda insanın eğitim aldığını söyledi. Kadın, eğitimlere Türk ordusunun yardım ettiğini düşündüğünü belirtti.

BBC'de yayınlanan bir röportajda, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) yeni katıldığını iddia eden bir kadınla Türkiye'de yapılan bir röportaja yer verildi. Kadın, Türkiye'nin ÖSO'lu militanların eğitimindeki rolüne değinirken, bu eğitimle birlikte Suriye içerisinde saldırı düzenleyebildiklerini ima etti. Adana'daki gizli üsten de bahseden kadın, bu üste çok sayıda militanın eğitildiğini söylerken, eğitimi sağlayan unsurun TÜrk ordusu olduğunu düşündüğünü belirtti.

İşte o röportajın dökümü ve videosu:

ÖSO: Fiziksel eğitim ve silah eğitimi alıyorlar. Ben hafif silah, fiziksel, NATO ve ağır olmasına rağmen M16 eğitimi ile tabanca eğitimi alıyorum. Bunlar var.

BBC: Peki bu eğitimleri nerede alıyorsunuz?

Ben kişisel eğitimimi buradaki, Türkiye'deki Özgür Suriye Ordusu'ndan insanlarla birlikte aldım. Fakat esas eğitimimi Suriye'nin içerisinde ÖSO'lularla yaptım.

Adana'da eğitim verildiğini öğrendik. Bu doğru mu?

Evet. Ben henüz onlarla değilim, ama bir okul var. Orası Türkler tarafından yapıldı.

Orası hakkında daha fazla bilgin var mı?

Daha fazla bilgim yok çünkü orası gizli. Ve biliyorsun, Türkler bize gerçekten çok yardımcı oluyorlar, bu yüzden onlar hakkındaki bilgileri açıklamayı pek istemiyoruz.

Ama Adana'da özel bir eğitim kampı olduğunu doğruluyorsun?

Evet, birçok kişi orada, o kamplarda eğitim alıyor.

Bu yeni kamplarda eğitim alan binlerce kişiden mi bahsediyoruz?

Sayılardan haberim yok, ama çok fazla sayıda olduğunu biliyorum. Birçok Suriyelinin o kamplarda ya da okulda eğitim aldığını biliyorum.

Özel olarak Adana'da mı?

Hayır. Adana'da mı bilmiyorum. Ben genel olarak Türkiye'den bahsediyorum. Ancak tam olarak nerede bilmiyorum. Ben asla böyle bir bilgiye sahip olmadım ve size bunu kimse anlatmaz. Ben de bunlardan birinde bulunmasaydım asla emin olamazdım.

Yani siz o okullarda bulunmadınız?

Henüz değil. Ben eğitim alıyorum çünkü ÖSO'ya yeni katıldım. Eğitim alıyorum ve başladığımdan beri Suriye'ye geçerek bazı işler yapıyorum. Umuyorum ki ben de yakında oralara katılacağım.

Bu işleri Türkiye'de kimin organize ettiğini biliyor musunuz? Arkasında kimler var?

Sanıyorum Riyad el-Esad insanlara referans oluyor. Fakat öbür tarafta kimlerin yaptığını bilmiyorum.

Eğitim sağlayanın Türk ordusu olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Evet Türk ordusu olduğunu düşünüyorum.

Bazı haberlerde Katar ve Suudi Arabistan'ın bu eğitimlere yardımcı olduğu söyleniyor. Bu konu hakkında bilgin var mı?

Bu konuda hiçbir fikrim yok. Belki de sadece para yardımı yapıyorlardır. Bilmiyorum.

Türkiye'de yapılan bu eğitimler ÖSO için ne kadar önemli?

Çok önemli. Çünkü insanların çoğu Suriye'de ordu tarafından eğitilmiş değiller. Buna rağmen ÖSO'ya katılmak istiyorlar. Onların, yani benim gibi insanların bu eğitime ihtiyacımız var. Suriye'ye gitmeden önce aldığımız bu eğitim bizim için çok kıymetli.

(soL - Dış Haberler)