Özgür Suriye Ordusu Kürtleri tahrik etmeye çalışıyor

Suriye’de Kürtlerin de yoğun olarak yaşadığı İdlib ve Deyrezzor şehirlerindeki iki tugayını “Şehit Saddam Hüseyin” olarak adlandıran Özgür Suriye Ordusu Kürtlerle olan gerilimi tırmandırmaya çalışıyor.

Eylül sonunda İdlib ve Deyrezzor’da “Şehit Saddam Hüseyin Tugayları" adını taşıyan iki grubun Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) katıldığı açıklandı. Kürt nüfusun yoğun olduğu iki kentte Saddam Hüseyin ismini taşıyan silahlı grupların oluşturulması, büyük kısmı ÖSO şemsiyesine dahil olmayan Kürtlere yönelik bir tahrik olarak değerlendiriliyor. Irak işgalinin ardından ABD ve işbirlikçileri tarafından idam edilen Saddam Hüseyin'in isminin ABD ve Batı tarafından desteklenen ÖSO'nun askerleri tarafından kullanılması da söz konusu teşkilatın ikiyüzlülüğünün bir başka göstergesi olarak göze çarpıyor.

Baas liderinin ismi Baasçılara karşı nasıl kullanılır?
ABD’nin Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren Irak işgali sürecinde idam edilerek öldürülen Saddam Hüseyin’in, ABD tarafından desteklenen ve Baas partisinin iktidarda olduğu bir ülkede iç savaşa kalkışan bir grubun tugaylarına isim olarak seçmesi garip bir durum olarak değerlendiriliyor.

Sadece Suriye’de değil, bütün “Arap Baharı” sürecinde karşıya alınan temel siyasi öznelerin başında gelen Arap milliyetçisi Baas partisinin gençlik yıllarından beri militanı olan ve sonrasında da bu partinin ülkesindeki önderliğini yapan Saddam Hüseyin’in adının bu tugaylara verilmesinin ardında Özgür Suriye Ordusu’nun bölgede yoğun olarak yaşayan Kürtleri provoke etmeye çalışması ve İran karşıtı “Halkın Mücahitleri” örgütüyle kurulan işbirliğinin yattığı iddia ediliyor.

İsim Kürtler tarafından endişe ile karşılandı
Merkezi Tahran’da bulunan Fars Haber Ajansı’nın haberine göre Özgür Suriye Ordusunun Şehit Saddam Hüseyin Tugayları, Kürtler tarafından endişe ile karşılandı ve kınandı.

Suriyeli Kürtler, özellikle Müslüman Kardeşler tarafından Suriye’de yaşanan süreçte islamcı olmayan unsurların bastırılmaya çalışıldığı gerekçesiyle Batı destekli muhalefetle gerilim yaşıyor. Barzani'ye yakın olan ve islamcı Kürt gruplar dışında kalan Kürtlerin muhalefetin Suriye'yle ilgili planları içerisinde yer almamak konusundaki direncine karşılık, islamcı muhalifler de Kürtler üzerinde siyasi baskıyı artırmayı deniyor.

ABD’nin İran karşıtı Halkın Mücahitleri örgütüne desteği uzun süreden beri devam ediyor. ABD tarafından eğitildiği ortaya çıkan örgüt liderleri de uzun süredir Fransa’da yaşıyorlar. ABD, örgütü daha sonra Irak’ın işgalinde de kullandı. İran’a yönelik son dönemdeki en önemli saldırıları ise 11 Ocak 2012’de Tahran’da İran’ın nükleer programlarında çalışan bilim insanlarına yönelik düzenlenen bombalı saldırılardı. ABD, yetkili ağızlardan bu örgütün desteklenmesi gerektiğini birçok kere savundu.

"Halkın Mücahitleri" ile işbirliği
Özgür Suriye Ordusu sözcüsü Bessam el Dad tarafından cumartesi günü yapılan açıklamada muhalif grubun İran kökenli “Halkın Mücahitleri”(MKO) örgütünün de deneyimleri ve savaş becerilerinden faydalanmak istediğini açıklamasının ardından, gözler MKO'ya çevrilmişti. Örgüt, İran-Irak Savaşı esnasında Saddam Hüseyin’in yanında yer alarak İran’a karşı savaşmıştı.

El Dad açıklamasında, ABD'nin de Suriye-Lübnan sınırında Halkın Mücahitleri örgütü için bir üs kurulmasına yeşil ışık yaktığını belirtti. ABD, bir süre önce Halkın Mücahitlerini terör örgütü listesinden çıkarmıştı. Pek çok Batılı devlet ve kurumun "terörist örgütler" listesinde yer alan MKO, bir süre önce AB’nin de terör örgütü listesinden çıkartıldı. Saddam Hüseyin döneminde merkezi Bağdat’a taşınan örgüt, Irak’ın işgali sonrasında ABD ile bir gerilim yaşasa da, kısa süre içinde ABD'nin bölgeye ve İran'a yönelik politikalarında işlevsel olabileceğini göstermiş ve Batı tarafından himaye altına alınmıştı.

Özgür Suriye Ordusu ve muhalefetteki islamcılar, yarattığı provokasyon ve bilgi kirliliği ile Suriye'nin içinden geçtiği süreci Suriye halkı için kontrol ve takip edilemez hale getirmeye çalışırken, anlaşamadığı iktidar yanlısı ya da muhalif diğer grupları da her türlü yolla sindirmeye çalışıyor.

(soL - Dış Haberler )