ÖSO - El Kaide işbirliği: Babülhava'da neler oldu?

<strong>Suriye'nin Türkiye sınırındaki Babülhava sınır kapısında son günlerde yaşananlar Özgür Suriye Ordusu ile El Kaide bağlantılı grupların işbirliği içinde olduğu iddialarını güçlendiriyor.</strong>

Geçtiğimiz Perşembe günü, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Babülhava sınır kapısının El Kaide bağlantılı grupların eline geçtiği duyulmuştu. Buna göre aralarında Türklerin de bulunduğu El Kaide bağlantılı silahlı gruplar, yoğun çatışmalardan sonra sınır kapısını ele geçirmiş ve burada İslam devleti ilan etmişlerdi. Sınır kapısında yaşananlara helikopterlerle müdahale etmek isteyen Suriye Ordusu, Türkiye tarafından yapılan helikopterlerin sınıra yaklaşması durumunda vurulacağı uyarısı nedeniyle olaylara müdahale edememiş ve sınır kapısının kontrolünü kaybetmişti.

soL'da yer verilen bir haberde kendilerini "Ömer Faruk Tugayı Askerleri" diye adlandıran bu grupla Özgür Suriye Ordusu arasında bir bağlantı olup olmadığı sorusunun akıllara geldiği belirtilmişti. Zira ÖSO'ya bağlı El Faruk Tugayı adlı bir grubun varlığı da biliniyor.

TIR'lar yakıldı
Bunu takip eden günlerde aynı sınır kapısında yeni gelişmeler yaşandı. Cumartesi günü sınır kapısında bekleyen Türkiye vatandaşlarına ait çok sayıda TIR yağmalandı ve yakıldı. İlk bakışta TIR'ları yakanların El Kaide bağlantılı gruplar olduğu düşünülebilir. Ancak olay yerinden kaçıp Türkiye'ye varan pek çok şoför verdikleri ifadelerde olaydan Özgür Suriye Ordusu'nu sorumlu tuttular.

TIR şoförleri muhalifleri birbirine karıştırdığı düşünülebilir ancak El Kaide militanlarının giyiniş tarzları kendini ele verir cinsten olmakla birlikte Babülhava'yı ele geçiren 150 kişilik El Kaide Tugayı'nın içinde Türkiye, Çeçenistan, Fransa ve Suudi Arabistan dahil onlarca ülkeden militan bulunduğu da biliniyor. Oysa ÖSO daha çok Suriyelilerden oluşuyor. Bu farklılıklar şoförlerin ifadeleri doğrultusunda araçları yakanların ÖSO mensupları olduğu ihtimalini güçlendiriyor.

Nitekim daha sonra CHP milletvekili Refik Eryılmaz da TIR'ları Suriyeli muhaliflerin yaktığını belirtmiş ve muhalifleri silahlandırıp Suriye'ye karşı kışkırttığı gerekçesiyle AKP hükümetini suçlamıştı.

ÖSO - El Kaide ne kadar yakın?
Bu yılın Şubat ayında Irak El Kaidesi lideri Ayman El Zevahiri Suriye'li muhaliflere desteğini ifade etmiş ve müslümanları Esad'a karşı cihada davet etmişti. Bunun üzerine Irak sınırından Suriye sınırına geçişler başladığı haberleri gelmişti. Bugün El Kaide'nin Suriye sathında pek çok eyleme giriştiği ve yer yer ÖSO ile koordineli olarak faaliyet gösterdiği biliniyor.

Geçtiğimiz hafta boyunca çıkan haberlerde El Kaide militanlarının etkinliklerinin Suriye çapında artışına tanık olduk. Irak sınırındaki bir kontrol noktasını ele geçiren militanların, Suriye askerlerinin kollarını ve bacaklarını kesmek suretiyle vahşice katlettikleri haberleri yayınlanmıştı.

Bunu takiben Babülhava sınır kapısındaki olaylar yaşandı. ÖSO ile El Kaide'nin çeşitli operasyonlarda işbirliği içinde olduğuna dair iddialar bir süredir dillendiriliyordu. Nitekim yaşanan son olay da bu iddiaları haklı çıkarır nitelikte. El Kaide bağlantılı grupların ele geçirdiği bir sınır kapısında ÖSO üyeleri TIR'ları yağmalamış ve yakmış oldu.

Türk medyası neden susuyor?
Suriye'de yaşanan olaylarda Türk medyasının tarafgir tavrı iyice belirginleşmiş durumda. Nitekim yaşanan bu olaylar medyada genellikle kısa birer haberle geçiştirildi ve olayların üzerine gidilmedi. AKP hükümeti ve medyanın Suriyeli muhaliflerin yaptıklarını aklamaya çalışan ya da sessizce geçiştiren bir tavır içinde olduğu görülüyor.

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Suriye'de Türk hacı kafilesinin otobüslerine ateş açıldığı haberleri yayınlanmış ve ateş açanın Suriye Ordusu olduğu iddia edilmişti. Yine yakın zamanda Türk TIR'larına ateş açıldığı haberleri gelmiş ve olayla ilgili olarak Suriye Ordusu'nu suçlayan yayınlar yapılmıştı. Suriye ile ilgili çıkan haberlerin yandaş medya tarafından nasıl çarpıtıldığı daha önce defalarca gündeme geldi. Ancak bunun da ötesinde medya tam anlamıya iki yüzlü bir tavır sergiliyor ve muhaliflerin eylemlerini aklamayı ya da sessizce geçiştirmeyi tercih ediyor.

AKP hükümeti ve ona bağlı bürokratlar da gerçekleri çarpıtmada sınır tanımıyor. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, yakılan TIR'lar konusunda yaptığı açıklamada yakanların "geçimini kaçakçılıkla sağlayan kontrolsüz gruplar" olduğunu belirtmişti. Ancak olayı yaşayan TIR şoförlerinin ifadeleri valiyi yalanlıyor. AKP'nin valisinin muhalifleri aklamaya çalışan tavrıyla gerçekleri çarpıtmaya çalıştığı görülüyor.