Ortadoğu silahlanıyor

İran, Lübnan ve Ürdün savaş uçaklarını yeniliyor. Ortadoğu ülkelerinin savaş uçağı filolarının yenilenmesinde, olası bir savaşa hazır olma kaygısının yanında, zor durumdaki savunma sanayisinin nefes alma gayretinin de etkili olduğu belirtiliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Ortadoğu ülkelerinin savaş uçağı filolarını yenilediği belirtiliyor. İran, Lübnan, Ürdün ve Kuveyt'in savaş uçağı filolarının eş zamanlı olarak yenilemesinde, olası bir savaşa hazır olma kaygısı kadar, ekonomik krizin savunma sanayisi üzerindeki etkilerinin de belirleyici olduğu belirtiliyor.

İran ordusu, nükleer üretim merkezlerini havadan savunacak
İranlı üst düzey askeri kaynaklar tarafından basına yapılan açıklamada, ülkenin nükleer üretim merkezlerini ABD ve İsrail'in olası saldırılarına karşı savunmakla görevli özel bir "hava savunma birimi" oluşturulduğu belirtildi.

İran ordusunun ve Devrim Muhafızları'nın tüm uçak-savar, radar, gözetleme ve füze sistemlerini bünyesinde barındıracak olan birim sayesinde, ülkenin hava savunması kurma yeteneğinin geliştirilmesinin hedeflendiği bildirildi. Yeniden yapılanma süreciyle uyumlu olarak, mevcut uçak filosunun teknolojik olarak geliştirileceği ve yeni savaş uçakları alınacağı ifade ediliyor.

Lübnan ve Ürdün de savaş uçağı ediniyor
İran'ın yanı sıra Lübnan ve Ürdün'ün de hava kuvvetlerini güçlendirme çabasında olduğu belirtiliyor. Rusya'nın geçtiğimiz aralık ayında Lübnan'a 10 adet MIG 29 tipi savaş uçağı hibe ettiğini hatırlatan Lübnanlı bir yetkili, uçakların pilotlarının da Rusya'da eğitim gördüklerini açıkladı.

Öte yandan, Ürdün'ün Hollanda ve Belçika'dan 20 adet F-16 almakta olduğu, uçakların önümüzdeki günlerde teslim edileceği belirtildi.

Ortadoğulu "alma", Batılı "satma" derdinde
Batılı savunma sanayisinin ekonomik krizin de etkisiyle, nakit para karşılığında isteyen her ülkeye savaş uçağı satmaya hazır hale geldiğini vurgulayan uzmanlar, Kuveyt'in savaş uçağı filosuna Fransız Rafale uçaklarının alınması için Sarkozy'nin doğrudan devreye girerek, hanedan ailesine baskı yaptığını hatırlatıyorlar.